Rescats
Societat 16/02/2023

Rècord de rescats de muntanya: els Bombers en fan quasi un per dia

Els incidents a platges i torrents suposen el 30% de les actuacions d'aquest 2022, a causa de negligències

2 min
El Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca durant un rescat.

PalmaEl Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels Bombers de Mallorca fan balanç: han fet quasi un rescat per dia durant el 2022. En concret, s'han executat 320 salvaments, que suposen un augment d'un 39,7% respecte del 2021. Del total, un 30% corresponen a incidents a platges i torrents, segons han puntualitzat aquest dijous el conseller de Funció Pública, Josep Lluís Colom, i el cap de servei dels Bombers, Pedro Ladaria, quan han presentat el balanç anual del Departament de Rescats.

Les xifres també indiquen que sis de cada deu persones ateses en els rescats del GRM el 2022 eren estrangeres i que la majoria de les actuacions del 2022, gairebé un 25% s'han fet en el municipi d'Escorca, en localitzacions properes al torrent de Pareis.

En aquest sentit, Ladaria ha recordat que, en el cas dels incidents als torrents, molts es produeixen a causa d'una mala equipació: "El problema és que van preparats com per anar a la platja, ja que molts dels torrents desemboquen a la costa", explica. També en el cas dels rescats a la neu que s'han produït en les darreres setmanes, destaca que "molta gent no té l'equipació necessària per fer excursions en aquestes condicions".

No obstant això, també ha destacat que "no tot són negligències" i ha recordat que el barranquisme i l'escalada són activitats de risc en què la gent perfectament equipada pot tenir un accident. Ladaria ha conclòs la seva intervenció recordant l'accident mortal que es produí al torrent de Lassarell a Pollença, el novembre, així com l'home que trobaren sense vida després d'haver sortit a fer una excurció per la zona de Raixa el mes de desembre.

L'atenció mèdica

En un 70% dels salvaments executats el 2022, s'ha hagut de requerir atenció mèdica, així com del trasllat de les persones afectades. "Realment els rescats no solen ser incidents lleus, quasi sempre es necessita l'atenció mèdica", ha puntualitzat Ladaria.

Val a dir que, aquest mateix dimecres, la Comissió de Salut del Parlament ha aprovat una proposta de Ciutadans per reclamar al Govern que en els rescats de muntanya s'activin automàticament els serveis mèdics.

La proposició no de llei, debatuda aquest dimecres, que ha tingut el suport de tots els grups parlamentaris, insta el Govern que l'avís s'activi des de l'112 i es despatxi automàticament la seva medicalització alhora que sol·licita a la Conselleria de Salut que disposi d'un equip de professionals sanitaris que donin resposta in situ als requeriments d'un rescat de muntanya. El conseller Colom ha valorat positivament la proposta de Ciutadans i ha explicat que "ara haurà de fer el seu recorregut en el Parlament".

stats