Què hi ha per menjar?
Societat 28/12/2023

10 receptes per cuinar aquest Nadal amb els infants

Rens de galeta o ninot de gingebre: propostes nadalenques i senzilles de fer amb les criatures

Joana Costa
5 min
criatures 19 novembre pag. 10 cuinar amb nens

BarcelonaNadal és un valuós temps en família per fer activitats, compartir moments singulars i gaudir-se els uns als altres d'una manera que no és habitual, com per exemple preparant receptes amb l'esperit més nadalenc. Aquestes permeten a la canalla descobrir les seves habilitats i, també, gaudir de l'acompanyament dels adults en un guiatge gastronòmic cap a l'incert, amb materials i textures amb les quals no estan acostumats a treballar. A més a més, Nadal permet preparar creacions d'allò més originals i divertides, amb decoracions que la resta de l'any no tindrien cap lògica, com per exemple galetes amb cara d'un ren o xocolata en forma de piles de regals. Les idees inunden la xarxa i amb una mica d'imaginació afegida es poden trobar opcions d'allò més increïbles per fer-los somniar (encara més). En algunes receptes, les quantitats de sucres són excepcionalment altes per a la dieta de les criatures, però cal pensar que es tracta d'un mos excepcional.

1.
Rens de galeta
Galetes Maria com a rens.

Si bé la preparació de galetes de mantega és la típica recepta que es fa per Nadal (i realment és molt efectiva, veieu més avall), també hi ha altres opcions de galeta ja elaborada si la canalla és molt petita. Amb aquesta proposta s'obtenen resultats molt originals i efectistes. Només cal comprar un paquet de galetes tipus Maria amb prou unitats per passar una bona estona. A banda, s'ha de comptar amb glaça reial i també amb caramels recoberts de xocolata tipus Lacasitos. El més important en aquesta recepta és dotar-se d'un bolígraf de glaça reial per tal d'enganxar els ulls i el nas, i pintar les banyes dels rens a la galeta. El resultat és sensacional i sense generar massa caos a la cuina.

2.
Boles de Nadal de xocolata
Boles de xocolata

Una tasca culinària molt interessant de fer amb la canalla són les boles de Nadal farcides de xocolata. Realment, aquesta proposta no consisteix en una recepta tradicionalment entesa com a tal, sinó que és més aviat un treball manual a la cuina que permet aconseguir un obsequi comestible superbonic i agraït de fer. Es tracta de comprar boles de Nadal fetes de material acrílic i que es poden obrir per la meitat. Aquestes s'han de farcir de manera que exteriorment quedi un dibuix en mosaic: per exemple, per línies de xocolates de colors, També es pot fer una línia de pastilles de xocolata, una de fruits secs i una de llaminadures de mida similar, tot fent composicions abstractes. La professionalitat del resultat dependrà de l'habilitat de la canalla, però l'important haurà estat participar. Un cop acabades, aquestes boles poden ser una bonica decoració per a l'arbre de casa o per regalar als amics, també per a l'amic invisible.

3.
Núvols de pingüí
Núvols pingüins.

Un caprici molt fàcil de fer amb els més petits i que realment permet passar una estona divertida són uns núvols de llaminadura amb forma de pingüí. Aquesta recepta és realment molt senzilla de fer perquè només cal comptar amb els ingredients i combinar-los. S'ha de posar xocolata desfeta per sobre d'aquestes llaminadures (els marshmallow o núvols, de venda arreu). Per tal de fer els ulls, el nas i la boca, s'ha de comprar glaça reial de diferents colors i donar-li la forma a cada part. Per tal d'evitar massa enrenou, una bona idea és deixar a les criatures la part de la glaça reial.

4.
Arbres de Nadal de verdura
Arbres de Nadal fets de verdures.

Per no deixar que Nadal sigui una època de dolços i excessos, es pot treballar amb la canalla uns avets d'allò més bonics, pràctics i saludables. Només cal comprar pasta de full i, amb uns motlles amb forma d'arbre, o amb ganivets amb la supervisió d'un adult, donar-li forma de l'icònic arbre de Nadal. Un cop s'obté aquesta forma, es pot repartir per sobre verdura, com per exemple bròquil, o espinacs, que li donaran a l'arbre una aparença nadalenca total. Aquesta senzilla recepta s'ha de posar al forn i en poc temps, uns vint minuts, estarà tot cuit per menjar.

5.
Tortell de verdura amb formatge
Tortell de verdura amb formatge.

Dins de la gamma de possibilitats salades, el tortell és un enganya-ull que, per una banda, ofereix la imatge de dolç mític de Nadal a casa nostra i, per l'altra, és una eficient manera de fer que la canalla mengi, o com a mínim, prepari i es familiaritzi amb la verdura. S'ha de comprar (o fer a casa si es disposa de més temps) d'una base de pizza rodona. Al voltant de la massa cal col·locar la verdura i el formatge que es vulgui tastar en forma de corona: per exemple, pebrot vermell, albergínia, xampinyons i formatge feta. A la part central, s'hi han de fer els talls d'una pizza que abraçaran aquest tortell de dintre cap a fora. Després, només s'haurà de posar al forn uns 15 minuts.

6.
La icònica galeta de mantega de Nadal
Galetes de mantega FIRMA @letthemhavecakemx

La mítica galeta de Nadal no pot faltar en cap taller de receptes amb les criatures. La seva forma d'arbre de Nadal o de Pare Noel és bàsica en l'imaginari dolç infantil acompanyat d'una suau aroma de mantega. Per a una vintena de galetes, una de les receptes més populars consisteix en batre 125 grams de mantega a temperatura ambient amb la mateixa proporció de sucre, un ou i 250 grams de farina. Després, cal deixar-ho reposar a la nevera mitja hora, estendre la massa amb el rodet, congelar-ho deu minuts i en acabat donar-li forma amb els motlles més divertits. Després de coure uns 10 minuts al forn preescalfat, s'hi poden afegir els toppings més divertits o cobrir-les de glaça reial de colors.

7.
El ninot de gingebre
Galetes de ninot de gingebre FIRMA @letthemhavecakemx

També en format galeta, l'emblemàtic ninot de gingebre és tan perfecte per elaborar amb les criatures com per regalar aquestes festes. Per tenir-ne també uns vint exemplars, cal desfer 140 grams de mantega sense sal i barrejar-la amb 50 grams de sucre morè i 75 grams de mel. Després, afegir-hi els ingredients secs prèviament barrejats: 300 grams de farina, una cullerada de bicarbonat, una mica de sal i dues culleradetes de gingebre molt, i posar-hi un ou. Així s'obté una massa humida que s'ha d'estendre i deixar refredar dues hores a la nevera. Amb el forn preescalfat, cal estendre la massa i passar-hi el motlle amb forma de ninot abans de coure. Per decorar-les, cal tamisar 200 grams de sucre glacé, batre la clara d'un ou i afegir ⅓ de sucre, o utilitzar pastes de glaça reial.

8.
Arbres de Nadal de 'muffin'
Muffins d’arbre de Nadal FIRMA @letthemhavecakemx

Fer muffins de xocolata sempre és divertit amb la canalla. Per a aquestes festes es poden rematar amb decoracions nadalenques a base de boles d’anís. Per a la magdalena típica americana, només cal barrejar 300 grams de farina, 80 grams de cacau, mitja culleradeta de llevat químic, un quart de sal, 250 grams de sucre i 100 grams de mantega desfeta amb 250 ml de llet sencera amb el suc de mitja llimona, dos ous i 150 grams de xocolata (70% cacau). Cal fornejar-ho a 190 graus 20 minuts, després s’ha de decorar amb una mànega en forma d’arbre de Nadal per repartir la buttercream (elaborada amb 250 grams de mantega, 250 de sucre, dues cullerades de llet, una cullerada de vainilla, una mica de sal i colorant alimentari). Finalment, només cal afegir-hi les boletes d’anís de colors.

9.
‘Candy cane’ de fruita
Carmel de fruita FIRMA @Eating.with.amelia

L'emblemàtic Candy cane, o caramel blanc i vermell en forma de bastó que recorda els pastorets, es pot reproduir a casa d'una manera molt divertida tan sols amb plàtan i maduixes, tot intercalant-ne trossets i construint la forma del caramel. Amb aquesta fàcil recepta, ideal per als més petits, s'obtenen unes postres saludables i sense sucres afegits. Justament, amb fruita també es poden construir atractius arbres de Nadal situant sobre una base de talls de kiwi (que simulen el verd de les fulles) diferents ingredients com si fossin garlandes o boles: nabius, gerds o pinya.

10.
El ren Rudolph
El ren Rudolph FIRMA @happy haeppchen

Un dels personatges típics de Nadal, el ren Rudolph (un dels nous rens de nas vermell que condueixen el trineu màgic del Pare Noel), també es pot recrear amb una senzilla recepta a base d'un tall de torró de xocolata amb llet o una barra de caramel situat en vertical i dues galetes brètzels com a banyes. Els ulls i el nas poden ser un caramel tipus lacasito de colors blanc i vermell. També amb aquesta tècnica es pot crear un tió a base d'un tall de torró i una barretina feta amb pinya i maduixa.

stats