Publicitat
Publicitat

L'Estat planteja que les pensions de viduïtat i orfandat es financin via impostos

La recaptació de la Seguretat Social s'enfila a 71.400 milions fins a l'agost, una xifra rècord, segons el govern espanyol

El secretari d'estat per a la Seguretat Social, Tomás Burgos, ha instat aquest dimecres al debat sobre el finançament d'algunes pensions. Ha dit que els agents socials i grups parlamentaris del Pacte de Toledo hauran d'estudiar la possibilitat que pensions que es financen amb contribucions a la Seguretat Social passin a ser no contributives i rebin els fons via pressupostos, és a dir, amb diners recaptats d'impostos.

"Evidentment, les pensions de jubilació i incapacitat tenen condicions per al seu manteniment com a essencialment contributives. Es podria centrar el debat en mort i supervivència", ha dit Burgos, que ha posat així l'accent en les pensions de viduïtat i orfandat.

"Si hi pot haver un acord n'estarem encantats. Crec que venim escoltant diferents grups demanar aquest debat i diàleg en el si del Pacte de Toledo i no és un compromís eteri, sinó que és en els pressupostos", ha conclòs.

Burgos també ha avançat aquest dimecres que la recaptació líquida total del sistema supera àmpliament els 71.400 milions d'euros fins a l'agost, un " xifra rècord".

Durant la seva compareixença per detallar els comptes de la Seguretat Social per a l'any que ve a la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats, Burgos ha explicat que això suposa 1.855 milions d'euros més que un any abans.

"Només hi va haver un mes a la legislatura en què es van superar els 9.000 milions de recaptació", ha assenyalat, i ha afegit que en aquest mes d'agost s'han arribat als 9.169 milions d'ingressos líquids.

Pel costat de la despesa, Burgos ha assegurat que el pressupost del 2016 ha consignat un any més una pujada de les pensions –el 0,25%, el mínim previst per llei–, sense que això suposi riscos per a la sostenibilitat del sistema.

En el torn de rèplica ha indicat que des de començament d'any la pensió mitjana ha crescut un 1,02%, des dels 879,7 euros als 888,5 euros mensuals, després dels increments de l'1,7% el 2014 i del 3,1% el 2013. "Entre el 2011 i el 2015 la pensió mitjana ha superat en sis punts la variació de l'IPC i ho continua fent", ha dit, i ha afegit que "és fals que la pensió mitjana s'estigui deteriorant" .

Burgos ha tornat ha treure pit per la culminació dels compromisos de separació de fonts que, entre altres coses, ha comportat que els complements a mínims es financin amb càrrec als pressupostos.