Societat 08/12/2022

Rebaixen la sanció a un home per organitzar una cacera il·legal de cabres salvatges a la Serra

El TSJIB ha emès una sentència en què penalitzen l'home amb 14.000 euros

ARA Balears
2 min
El paisatge forestal de la serra de Tramuntana està condicionat per la pressió excessiva de les cabres i la coberta vegetal és resultat d’una acció contínua dels herbívors, en primer lloc, i per la combinació del foc, les sequeres, les plagues  i la gestió històrica. A la foto, una guarda pastura a la mola de l’Esclop.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha rebaixat, en una sentència, la sanció imposada pel Consell de Mallorca a un caçador per organitzar una cacera il·legal de cabres salvatges a la serra de Tramuntana. En concret, el 2016 es va iniciar l'expedient pel qual es va imposar al caçador una multa de 20.000 euros i la retirada de la llicència de caça durant un termini de quatre anys.

Així, els magistrats, estimant parcialment un recurs de l'afectat, rebaixen aquesta penalització a 14.000 euros i a la retirada de la llicència per tres anys. Cal recordar que el Consell va multar l'home com a autor d'una infracció molt greu després d'organitzar el 2014 una cacera a través d'una empresa a la serra de Tramuntana, sense tenir els permisos corresponents.

En la cacera van abatre un exemplar de cabra balear (boc), de gran valoració i poca comercialització, segons ha informat Europa Press. La sentència recull que es va fer publicitat de la batuda en l'àmbit internacional, fent servir com a reclam una fotografia de l'animal, la caça del qual està molt restringida.

Ara, la Sala rebutja a la sentència els arguments del caçador afectat per tractar d'evitar la sanció. No obstant això, sí que modera la quantitat. En canvi, el Consell havia aplicat la sanció màxima perquè considerava que la conducta s'agreujava per la publicitat feta de la cacera, que podia generar "més volum comercial".

Caça restringida

El TSJIB entén que l'administració va aplicar aquest agreujant sobre "una simple expectativa de lucre econòmic, però no d'un benefici real i efectiu". Entre altres consideracions, assenyala que no s'ha provat que el caçador hagi organitzat altres esdeveniments similars en territori balear.

S'ha de tenir en compte que el boc balear només es pot caçar en finques amb un certificat de qualitat de caça major que dona el Consell. Aquesta espècie habita principalment a la serra de Tramuntana, en petits nuclis i normalment en zones abruptes i poc accessibles.

stats