Societat 02/10/2021

Una quinzena d'aus protegides ingressen enguany al Cofib ferides per perdigons

La gran majoria eren rapinyaires, com ara cinc falcons peregrins, cinc milanes, un xoriguer, una àguila calçada i un aligot

ARA Balears
2 min
Un exemplar de xoriguer.

PalmaUna quinzena d'aus protegides han ingressat enguany al Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (Cofib) ferides per perdigons. La gran majoria eren rapinyaires, com ara cinc falcons peregrins, cinc milanes, un xoriguer, una àguila calçada i un aligot, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient aquest dissabte.

Cinc aus hi varen entrar a partir del 15 d'agost, quan començà el període en el qual es poden caçar amb escopeta la guàtlera, la tórtora turca, el tudó, el colom salvatge, el conill i la llebre. Les dades s'han donat a conèixer en col·laboració amb la SEO/BirdLife, coincidint amb el Dia de les aus, per incidir en la sensibilització vers aquest problema.

En molts de casos, els animals tirotejats acaben morint a causa de les ferides provocades pels tirs i, si se salven, no es poden recuperar i queden sense ales, cama o perden la visió, depenent d'on els hagi afectat el tret.

La Conselleria calcula que només un 5% dels animals tirotejats arriben als seus centres de recuperació, de manera que la immensa majoria moren sense ser trobats. El Servei d'Agents de Medi Ambient ha iniciat protocols conjunts amb el Consell de Mallorca i els seus agents de Medi Ambient de Caça per afrontar la situació. Els protocols, que inclouen la inspecció minuciosa dels vedats on s'han trobat els exemplars tirotejats i la investigació dels possibles infractors, estan emmarcats en els objectius del Pla de recuperació, conservació i seguiment dels rapinyaires diürns de les Balears, d'eliminació dels trets intencionats als rapinyaires.

Matar una espècie protegida és una infracció tipificada com a greu a la Llei balear de caça, i que no sols implica una sanció, sinó també la pèrdua de llicència per caçar, la inhabilitació per obtenir-la durant anys i fins i tot hi ha responsabilitats penals quan l'afecció recau sobre espècies catalogades com a vulnerables o en perill d'extinció.

stats