PROSPECTIVA 2021
Societat 02/01/2021

2021: Què ens espera?

La batalla contra el coronavirus marcarà també aquest any. En la mesura que es guanyi donarà peu a l’esperada recuperació econòmica i al retorn del turisme i de la vida social. La lluita contra el canvi climàtic i els reptes migratori i de les desigualtats continuaran marcant l’agenda global.

Ara/ara Balears
6 min

Barcelona/PalmaLa batalla contra el coronavirus marcarà també aquest any. En la mesura que es guanyi donarà peu a l'esperada recuperació econòmica i al retorn de la vida social. La lluita contra el canvi climàtic i els reptes migratori i de les desigualtats seguiran marcant l'agenda global. I mentres, a Catalunya, noves eleccions

01 GENER

El Brexit es fa efectiu i el Regne Unit deixa de formar part de la Unió Europea

El ser i no ser anglès -no pas britànic- a la UE ha arribat a la seva fi. Una fi que, com va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, és un nou principi: Brussel·les i Londres hauran de continuar negociant una dinàmica relació futura. El Brexit va ser l’externalització d’un problema intern dels tories, que amb la seva política austericida havien enfonsat les classes populars d’un país a les quals després van convèncer que els responsables eren els immigrants europeus. El triomf del populisme, la mentida i les fake news.

06 GENER

L’Agència Europea de Medicaments decideix si autoritza la vacuna de Moderna

Si el regulador europeu valora que la farmacèutica nord-americana ha aportat prou dades sobre eficàcia i seguretat, serà la segona vacuna autoritzada a la UE després de la de Pfizer.

20 GENER

Joe Biden pren possessió com a president dels Estats Units

Aquest 2021 ens estalviarem la controvèrsia sobre qui congrega una multitud més gran a l’Esplanada Nacional de Washington. Les restriccions per covid-19 no deixaran Joe Biden sumar-se a la cursa de xifres i “fets alternatius” encetada fa quatre anys per Donald Trump. El 6 de gener, el Congrés recompta oficialment els vots electorals, i el dia 20, Biden jurarà el càrrec en una cerimònia atípica, pel covid i perquè és probable que aquest cop el president sortint no rebi l’entrant a la Casa Blanca amb una encaixada de mans.

Joe Biden i la seva dona dilluns a la nit.

31 GENER

Data límit de la pròrroga dels ERTO per força major

No caldrà esperar gaire per viure una nova negociació entre el govern espanyol i els agents socials. L’actual sistema al voltant dels ERTO té vigència fins al 31 de gener. Si arriba una nova pròrroga, serà la quarta. L’última la van aprovar l’executiu, la CEOE i els sindicats hores abans del límit de temps.

14 FEBRER

Eleccions al Parlament de Catalunya

Si la pandèmia no ho evita, el 14 de febrer se celebraran unes eleccions crucials per al futur de Catalunya. Els partits han posat tota la carn a la graella per guanyar. ERC, amb Pere Aragonès com a candidat, parteix com a favorita, però seguida de prop tant del Junts del tàndem Puigdemont-Borràs com del PSC de Salvador Illa. Darrere seu, el gran pols serà entre la triple dreta de PP, Vox i Cs, que pot patir una debacle. Els comuns de Jéssica Albiach i la CUP de Dolors Sabater són els altres contendents.

18 FEBRER

Aterratge del Mars 2020, la missió més important al Planeta Vermell amb l’objectiu de trobar-hi vida

Aquell dia tots els satèl·lits que orbiten al voltant de Mart seran sobre el cràter Jezero, on ha d’aterrar la nau Perseverance de la NASA.

11 MARÇ

Primer aniversari de la pandèmia

El secretari general de l’OMS, Tedros Adhanom, va declarar l’11 de març del 2020 que l’epidèmia de covid-19 s’havia convertit en pandèmia. El motiu no era només la propagació i gravetat de la malatia, sinó “els nivells alarmants d’inacció”.

Salut preveu un tercer repunt                   de covid-19 abans de final d’any

15 MARÇ

Primer pla de conciliació balear

El Govern preveu tenir enllestit el primer pla de conciliació de les Illes la segona quinzena de març. Aleshores, veurà la llum la feina feta per les 40 persones que hi treballen des de l’àmbit laboral, socioeducatiu i local.

31 MARÇ

Fi de les obres i inauguració de l'autopista de Llucmajor a Campos

Les polèmiques obres de l’autopista entre Llucmajor i Campos, amb què el Pacte del Consell de Mallorca es va posar una part del seu electorat en contra, s’havien d’acabar a cavall del 2020 i el 2021. Amb tot, la data de finalització es va prorrogar tres mesos, a causa de l’aturada causada per l’estat d’alarma i el confinament, segons fonts del Consell, i s’haurien d’acabar a final de març. La pròrroga no implica cap canvi en el projecte que encara aplega crítiques de grups ecologistes com el GOB i Terraferida

25 ABRIL

Cerimònia dels Oscars

La gala de Hollywood s’ha endarrerit per tenir més pel·lícules que optin a premi, però, tot i així, serà descafeïnada. La cancel·lació dels grans títols ( Dune, West Side story ) ha conduït els cines al seu any més dur. Mank podria donar a Netflix el primer Oscar al millor film.

09 MAIG

S’acaba l’estat d’alarma a Espanya

Després de sis mesos seguits en estat d’alarma per lluitar contra la pandèmia, el 9 de maig es tornarà a la normalitat, si no hi ha canvis. Així ho va aprovar el Congrés al mes de novembre.

27 MAIG

Judici per l'extradició de Valtonyc

Un tribunal de Gant (Bèlgica) decidirà la possible extradició de Josep Miquel Arenas, Valtonyc. L’Audiència Nacional espanyola el va condemnar a tres anys i mig de presó per injúries a la Corona.

Valtonyc intenta paralitzar provisionalment la pena de presó amb un recurs al Constitucional

01 JUNY

Acaben les obres del Centre de Fotografia Toni Catany

La del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany de Llucmajor ha estat una llarga història, però sembla que es comença a veure la llum. El Govern té previst que la construcció s’acabi aquest mes de juny. Encara hi faltarà feina, però ja hi haurà la base primordial per avançar.

11 JUNY

Torna el Mallorca Live en la seva sisena edició

El 2021 també ha de ser l’any dels esdeveniments i espectacles cancel·lats per culpa de la pandèmia. Tot i que el 2020 el Mallorca Live es va adaptar a les mesures sanitàries, alguns dels concerts no es varen poder fer. Per això l’organització va oferir conservar l’abonament per a l’any següent. La sisena edició es farà de l’11 al 12 de juny.

23 JULIOL

Arrenquen els Jocs Olímpics de Tòquio

Tot i celebrar-se el 2021, mantindran per sempre el 2020 al seu logo. Seran recordats com els primers de la història a incloure disciplines com el monopatinatge, l’escalada i el surf. També recuperaran el karate.

10 SETEMBRE

Inici del curs presencial i entrada de l'islam a l'escola

L’entrada a l’escola aquest 2021 enterrarà el pitjor curs per al món educatiu. El de la semipresencialitat, les mascaretes i la distància social. Si es compleixen les previsions del Govern i a l’estiu ja hi ha el 70% de la població illenca vacunada, el setembre ja hi podria haver la immunitat comunitària que permetria començar un curs presencial, amb normalitat. A més, l’islam entrarà a les aules d’un màxim de deu centres educatius. Ho havia de fer el curs 2020-2021, però la pandèmia va aturar el projecte.

26 SETEMBRE

S’acaba l’era Merkel: Eleccions generals a Alemanya

Després de més de 15 anys al capdavant del govern alemany, Angela Merkel deixa la cancelleria amb moltes incògnites sobre la taula. Tres homes es disputen el relleu a la CDU i no queda clar si els conservadors reeditaran la gran coalició amb els socialdemòcrates. Tampoc sabem quina força tindran els verds a les urnes i si els ultres d’Alternativa per a Alemanya (AfD) continuaran escalant posicions. El que sí que sabem és que la Unió Europea perdrà una líder que ha estat clau en la seva construcció.

La cancellera alemanya, Angela Merkel

01 OCTUBRE

S’inaugura l’Expo Universal de Dubai

La sostenibilitat i la mobilitat seran dos dels temes centrals de la primera Exposició Universal de l’Orient Mitjà. Coincidint amb la inauguració, engegaran la planta solar més gran del món.

01 NOVEMBRE

Cimera del Canvi Climàtic Cop26 a Glasgow (Escòcia)

S’havia de celebrar el novembre del 2020, però el covid-19 l’ha ajornat tot un any. Finalment, de l’1 al 12 de novembre del 2021, la Cop26 reunirà a Glasgow uns 200 països del món per intentar donar un nou impuls a la lluita contra la crisi climàtica.

31 DESEMBRE

Poblat palmesà de Son Banya ja ha de ser un solar

Si les previsions de l’Ajuntament de Palma es compleixen, el poblat de Son Banya ha de quedar reduït a un solar a final del 2021. La intenció del Consistori és construir-hi una residència.

stats