Societat 16/02/2024

El PSIB durà al Parlament el "dret dels menors a aprendre els dos idiomes oficials"

En en ple del pròxim dimarts també es debatrà una moció sobre la política educativa del Govern

ARA Balears
2 min
El ple del Parlament aquest migdia

PalmaEl PSIB ha registrat aquest divendres Al Parlament una Proposició No de Llei (PNL) per "defensar el dret dels menors a aprendre les dues llengües cooficials de Balears". Així ho ha comunicat la secretària d'Educació del PSIB-PSOE i diputada, Amanda Fernández, en una roda de premsa, juntament amb la secretària de Política autonòmica, Mercedes Garrido. "Enfront d'una Conselleria d'Educació que té a tots acostumats a fomentar la segregació bé sigui per raó de sexe, situació econòmica i familiar o per qüestió lingüística", els socialistes advoquen per "iniciar una ofensiva política i legal per a, de la mà de la societat civil, plantar cara a l'obsessió que tenen PP i Vox per atacar la llengua pròpia en l'educació, el Parlament i en la resta d'àmbits".

La PNL s'ha presentat "en positiu, per a crear comunitat i reivindicar la llengua pròpia com a element integrador i cohesionador, a través del que les persones puguin sentir-se part de la societat de les Illes", segons Fernández. "Els menors tenen dret a aprendre tant el castellà com la llengua pròpia de Balears, que estimem, perquè llavors, i fent al·lusió a l'eslògan de 'llibertat' que tant agrada al PP, seran lliures de triar que llengua utilitzen", ha afegit la socialista.

Fernández ha insistit així en la necessitat de presentar aquest tipus d'iniciatives i, a més, fer-lo de la mà de sindicats,  famílies i entitats culturals per a, d'aquesta manera "combatre a un Govern obsessionat a destruir la llengua i la identitat pròpia dels ciutadans d'aquesta terra, desincentivant l'ús del català i castigant als qui practiquen aquesta llengua".

Contra la segregació lingüística

La secretària d'Educació del PSIB-PSOE també ha dit que, en el ple del pròxim dimarts, els socialistes defensaran una moció en relació a la política general del Govern en matèria d'Educació. Durant el debat de la moció, ha explicat Fernández, els socialistes instaran el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, a que "escolti la comunitat educativa i desisteixi d'aplicar la segregació lingüística a les aules, perquè es tracta d'una mesura que no sols ataca a la llengua sinó que, a més, crea conflictivitat en els centres".

Altres peticions que els socialistes plantejaran a Vera és que "anteposi els drets dels menors a conèixer els valors de la societat per sobre de l'aplicació del PIN Parental, segons el qual les famílies han de donar el seu vistiplau al fet que es treballin alguns conceptes en els col·legis"; així com que "no posi en marxa la EBAU única". "No pot ser que mentrestant, d'una banda, la presidenta Marga Prohens demana més autonomia fiscal; per un altre, el seu Govern vulgui centralitzar l'educació, quan Balears té plenes competències en aquesta matèria, i a més vulguin justificar-ho en favor d'una suposada igualtat", ha opinat Amanda Fernández, qui ha instat el conseller d'Educació i Universitats al fet que "per a aconseguir aquesta igualtat" torni a posar en marxa la gratuïtat de les matrícules universitaris i elimini del Decret d'Escolarització el punt per antic alumne, perquè "tornarà a fomentar més segregació".

stats