Els protagonistes invisibles
Palma"És feina, l'haurem d'acceptar". És una de les frases que es pot escoltar més en llocs com Can Pastilla, zones dedicades al turisme que a l'estiu tornen nius de treball tant per als nadius com per a peninsulars o fins i tot estrangers. La majoria d'ells estan agraïts d'haver trobat una feina, però desitjarien que fos per tot l'any. Un dels problemes del treball estacional, asseguren alguns d'aquests protagonistes invisibles, és que la feina és precària i no té gaires expectatives de futur. A més, es queixen de la qualitat del turista que gasta poc, pel tot inclòs d'alguns hotels. La polèmica continua, perquè alguns desitjarien un turisme d'alt poder adquisitiu, mentre que d'altres continuen cercant ofertes per tenir els hotels plens de joves que transmeten una imatge negativa de Mallorca.
Emilio
Emilo va néixer a Palma i treballa en una gelateria de Can Pastilla. Hi ha treballat durant set anys en temporada alta, cosa que és un problema, perquè la resta de l’any no té ingressos econòmics. Assegura que aquest any està sent més fluix. Diu que no havien notat la crisi, però aquest any hi ha menys estrangers. El perfil del turista que hi acudeix és el mateix, ja que, com ell diu, els preus populars que ofereixen criden l’atenció a tothom.
Lena
Lena és la directora d’un hotel de Can Pastilla i assegura que està molt contenta tant amb la quantitat com amb la qualitat dels clients que tenen. Fa quatre anys que n’és la directora i no ha notat un canvi en el perfil del turista perquè, com explica, continuen sent de poder adquisitiu alt. Del treball estacional opina que a tothom li agradaria fer feina tot l’any, però en algunes zones, com Can Pastilla, és complicat.
Cándido
Cándido va venir de la Península a Mallorca quan tenia setze anys i va trobar feina en el sector de l’hostaleria. Va decidir quedar i actualment, a 42 anys, continua sent cambrer. Assegura que abans el turista no mirava els preus, però aquests darrers tres anys ha baixat molt la qualitat del visitant. Explica que ell no es pot queixar, perquè cobra igual, però afegeix que el treball estacional crea llocs precaris de feina que degraden la situació laboral.
Viny
Viny és alemany i va venir a Mallorca fa quatre anys per canviar d’estil de vida. Fa tres mesos va decidir obrir una franquícia, assegura que amb cert risc, perquè és la primera vegada que es dedica a l’hostaleria. Explica que Can Pastilla és una bona zona en temporada alta i té bones expectatives per a aquest estiu. Ell és un dels que veu amb positivisme el turisme de masses, ja que és el públic al qual va dirigit el seu establiment.
Silvia
Silvia nasqué a Romania i vingué fa vint anys a Mallorca cercant una feina. Tot el temps que fa que és aquí s’ha dedicat a l’hostaleria i actualment és cambrera en un hotel de Can Pastilla. Assegura que el perfil del turista és diferent, ja que gasta molt menys als restaurants i prefereix quedar als hotels que ofereixen el tot inclòs. Silvia diu que està molt contenta de la feina que té i que no s’ha vist afectada per la reducció de clients, perquè continua cobrant el mateix que abans.
Kleber
Kleber és cambrer en un restaurant de Can Pastilla. Fa setze anys que treballa en l’hostaleria, però aquests dos darrers només ha pogut trobar feina a l’estiu. Li agradaria trobar una feina fixa per tot l’any, però accepta que amb els temps que corren no es pot queixar. Preveu que aquest estiu serà millor que l’any passati té bones expectatives. Diu que no ha canviat el perfil del turista al restaurant on treballa.
Ionela
Ionela va venir a Mallorca fa vuit anys i en fa sis que treballa en l’hostaleria. Aquest és el primer que en farà només en temporada alta, perquè no ha pogut trobar una altra feina. Explica que al llarg del temps s’ha adonat del canvi de turista que visita Mallorca. Actualment, els viatgers que van a Can Pastilla són joves i amb poc poder adquisitiu. Assegura que està molt contenta amb el lloc on fa feina i que cobra més o menys el mateix que abans.
José Luis
José Luis és la primera vegada que treballa només a l’estiu, ja que després d’estar dos anys a l’atur s’ha vist obligat a acceptar una feina estacional. Des dels 16 anys treballa de cambrer, però sempre ho havia fet tot l’any. Desitjaria tenir una feina fixa, ja que considera que és un poc precària i no es poden fer gaires previsions de futur. Considera que el turista de la seva zona, Can Pastilla, és tranquil i educat.