Societat 30/03/2019

La matinada vinent canvia l'hora: com t'afectarà?

La nit de dissabte a diumenge dormirem una hora menys i els rellotges s'avançaran una hora

Ara
2 min
Un home canviant l'hora d'un rellotge a Alemanya.

BarcelonaSi encara utilitzes un rellotge de busques, aquesta nit caldrà avançar-lo una hora. A les dues de la matinada passaran a ser les tres, per adaptar-nos a l'horari d'estiu i aprofitar més hores de llum durant al dia. La primera conseqüència del canvi horari és que la nit vinent dormirem una hora menys si ens volem llevar diumenge a l'hora habitual.

La Comissió Europea vol eliminar el canvi d'hora. La proposta fa mig any que està damunt de la taula, però de moment l'estat espanyol no ha arribat a cap conclusió sobre la manera d'aplicar-la i de moment mantindrà el canvi horari tant al març com a l'octubre.

Com t'afectarà el canvi horari?

El punt de discòrdia del ritual bianual del canvi d'hora són els possibles efectes que pot tenir en la salut. La plataforma Reforma Horària ha reiterat que la millor opció per als ciutadans i el seu benestar "emocional i motivacional" passa per mantenir l'horari d’hivern (GMT+1). És a dir, que el dia comenci abans.

No hi ha resultats concloents sobre els efectes en la salut del canvi horari, però els experts sí que apunten que afecta la població més sensible –els infants i les persones grans– en forma d'insomni, somnolència, irritabilitat o marejos. Per contra, també es defensen els beneficis de poder aprofitar la llum solar fins al vespre.

És una mesura d'estalvi?

Un dels arguments a favor de l'horari d'estiu és l'econòmic. D'entrada, que la llum solar s'allargui fins al vespre, sumat a la bonança climàtica de la primavera i l'estiu, afavoreix el consum i les passejades. L'altre és que amb més hores de llum, es consumeix menys electricitat.

L'Institut per la Diversificació i l'Estalvi Energètic fixa l'estalvi en el consum energètic a Espanya en un 5%. A escala domèstica, de mitjana les factures disminueixen uns sis euros per llar, i l'impacte seria més gran en el cas de la indústria i l'enllumenat públic.

Serà l'últim canvi d'hora?

Tot i la proposta de la Comissió Europea per abolir el canvi horari, no serà l'última vegada que haurem de tocar els rellotges. A l'octubre tornarem a passar a l'horari d'hivern, perquè Espanya encara no ha arribat a una conclusió sobre quina proposta cal aplicar.

De fet, el govern espanyol ha decidit posposar la qüestió fins al 2021, el límit que s'ha donat Brussel·les per fixar l'horari d'estiu o el d'hivern.

stats