Societat 24/05/2022

La Guàrdia Civil engega un "pla d'alt impacte" contra els delictes sexuals a les Illes

Prop de 400 efectius reforçaran el cos policial aquest estiu, dels quals 76 se centraran en la lluita contra la violència sexual

2 min
Una part dels 386 agents que se sumaran al cos de la Guàrdia Civil aquest estiu es destinaran a ports i aeroports.

PalmaLa Guàrdia Civil fa una aposta clara per combatre la violència sexual aquest estiu, en què es preveuen xifres rècord de turistes. Dels 386 nous efectius que incorporarà a la seva plantilla, 76 estaran destinats a aquest tipus de delictes, segons ha informat aquest dilluns en una roda de premsa a Palma la directora general del cos policial, Maria Gámez. Així, pretenen establir "un pla d'alt impacte" a les zones "on els delictes contra la llibertat o indemnitat sexual s'estan produint de manera notòria", ha detallat la membre del Ministeri de l'Interior. 

Els gairebé 400 agents es distribuiran de la següent manera: 99 seran nous professionals que es desplaçaran; 170, guàrdies civils en pràctiques; 41, especialistes en diferents matèries i 76 es destinaran a zones amb especial incidència dels delictes sexuals. A més, la directora general ha confirmat que una part dels efectius es destinarà a reforçar la seguretat dels ports i aeroports, pràcticament al mateix temps que el Govern demanava des del Parlament que la delegació del govern espanyol de les Balears i a Aena reforcin la seguretat de les portes d'entrada entrades a les Illes.

Una altra de mesures del pla d'alt impacte és "una campanya específica sobre la submissió química, que es farà a tot el país, però molt en concret a les Balears", on hi ha especial incidència d'aquests delictes, ha declarat la directora General del cos policial. Juntament amb això, els agents "elaboraran perfils específics d'agressors i víctimes", amb la intenció d'atendre "de manera més especialitzada aquest tipus de delinqüència".

Pel que fa als 76 components destinats als delictes sexuals seran agents del Grup de Reserva i Seguretat (GRS) i del Grup d'Acció Ràpida (GAR) i, a més, inclouen un oficial de la unitat de la policia judicial, ha matisat Gámez. Tots aquests efectius rebran "formació específica sobre els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual" i disposaran d'un "tríptic a tall de guia ràpida de com atendre aquestes especificitats".

Un estiu especialment intens

Paral·lelament al pla d'alt impacte la Guàrdia Civil manté un any més les patrulles mixtes, amb 11 efectius en total de les policies alemanya, italiana i francesa, que arribaran el juny a Mallorca i Eivissa; i continuarà donant servei a les sis oficines d'atenció al turista estranger (quatre a Mallorca i dues a Eivissa). "Amb l'experiència passada i sabent que enguany l'estiu serà especialment intens, ens hem avançat per cobrir totes les necessitats de la ciutadania", ha celebrat la membre d'Interior.

stats