Societat 25/06/2018

Projecte Home alerta que creix el consum de cocaïna

Incrementa del 33,3% al 37,7% el nombre d'usuaris que se'n rehabiliten

Sabrina Vidal
2 min
Projecte Home alerta que creix el consum de cocaïna

Palma"Ens preocupa la banalització social en el consum de la cocaïna", explica el president executiu de Projecte Home Balears, Jesús Mullor. Aquest és el principal motiu que dona per justificar els quatre punts percentuals d'increment dels usuaris del centre que demanen rehabilitar-se per una addicció a la cocaïna.

Si bé la xifra ha anat oscil·lant entre el 29% i el 33% en els darrers cinc anys, el 2016 un 37,7% dels usuaris procedien de la mateixa addicció.

Són les dades més alarmants que sorgeixen de la presentació de la memòria anual de Projecte Home, que habitualment fan coincidir amb el 26 de juny, Dia mundial contra la droga.

"Les darreres grans expansions de la cocaïna varen ser als anys 90; potser es relaciona amb la baixa percepció de perillositat", alerta Mullor. L'inici estimat del consum són els 20 anys i s'estima que passats uns 15 o 17 anys d'addicció cerquen l'ajuda de Projecte Home. L'edat mitjana de l'inici de teràpia són els 36 anys. "Quan abans es comença el tractament, abans s'interromp el deteriorament", explica Tomeu Català, president de les tres fundacions de Projecte Home.

Altres dades

El 30,3% dels usuaris es rehabiliten d'alcoholisme que, juntament amb els addictes a la cocaïna, suposen dos terços dels usuaris del centre. Un 16,5% dels atesos procedeixen del consum d'heroïna, un 14,2% del de cànnabis i 1,4% d'altres tipus d'addiccions.

El 2016 es varen atendre 1.394 persones, amb un lleu increment pel que fa a l'any anterior (1.313), el 80% de les quals foren homes i una de cada cinc, dona. En conjunt, hi va haver un terme mitjà de 523 persones que estaven en tractament.

L'agost de 2017, Projecte Home va celebrar 30 anys de vida. "Responíem a una epidèmia de l'heroïnomania acompanyada de la problemàtica de la sida i de la inseguretat ciutadana", ha explicat Català, responsable primer del naixement de l'associació. En aquestes tres dècades han passat 30.462 usuaris pel centre, s'han atès 33.309 familiars i han previngut fins a 165.517 persones amb programes específics pensats per a les escoles.

Tomeu Català i Jesus Mullor
stats