Especial Cinema de Muntanya
Societat 14/10/2023

Programació de la 14a Mostra de Cinema de Muntanya de Palma

La mostra ofereix, al llarg de deu dies, un ampli ventall de propostes cinematogràfiques relacionades amb la muntanya, tant per al públic amant dels esports com per al que cerca altres aproximacions a aquest món

ARA Balears
6 min
Imatge d'arxiu de la Mostra de Cinema de Muntanya de l'any passat

PalmaCom cada any, hi haurà convidats que, de ben segur, transmetran la seva passió i, amb les seves experiències i reflexions, obriran les portes a noves maneres d'entendre la muntanya. Un col·loqui al voltant de la comunicació i la muntanya centrarà la jornada de debat en una sessió que, per primera vegada, es farà fora de Palma. També hi tindran el seu espai la relació entre el còmic i la muntanya, la presentació d'una novetat editorial i el teatre que, per primer pic, forma part de la programació.

Dilluns, 16 d’octubre

CINECIUTAT. 19 h

Acte de presentació

Not Alone

NOT ALONE

Heather Mosher.  

Canadà. 2021. 44’. VOSC.

Després que una allau produïda per una escalada en gel s’endugués la vida de la seva amiga íntima, l'atleta professional i guia alpina Sarah Hueniken es trenca. En un intent de reconnectar amb la seva vida a les muntanyes, s'enfronta a una sèrie d'escalades hivernals en gel, però la curació va molt més enllà d’unes simples escalades.

Dimarts, 17 d’octubre

TEATRE PRINCIPAL DE PALMA. 19 h

EGOLAND

EGOLAND

Ignasi López. 

Espanya. 2022. 20’ (sense diàlegs)

Marek Molek i Bruno Grassi estan a punt d'arribar al cim de The Great Troll, la darrera i més difícil muntanya sense escalar. Una forta tempesta, l'esgotament i les condicions adverses de la neu els impedeixen arribar realment al cim, que és molt a prop. Bruno i Marek discuteixen sobre si han de dir la veritat o no. Durant el descens perillós, un d'ells intentarà persuadir l'altre per qualsevol mitjà. 

NTO THE ICE

Lars Henrik Ostenfeld. 

Dinamarca. 2022. 84’. VOSC.

Into the ice

Malgrat molts anys d'investigació, encara no se sap exactament a quina velocitat s'està fonent la capa de gel de Groenlàndia. Aquesta és la pregunta que el director Lars Henrik Ostenfeld espera respondre quan surt amb una expedició amb tres dels principals glaciòlegs del món. 

El viatge els portarà a 180 metres de profunditat en un moulin, un forat enmig d’una glacera.

Dimecres, 18 d’octubre

TEATRE MUNICIPAL XESC FORTEZA. 18 h

MOSTRA I VENDA DE LLIBRES DE MUNTANYA 

A càrrec de Kenia Outdoor.

TEATRE MUNICIPAL XESC FORTEZA. 19 h

EL ÚLTIMO DE ARGANEO

EL ÚLTIMO DE ARGANEO

David Vázquez. 

Espanya. 2022. 27’. VO.

Després de fer una vida d'estudiant a Ponferrada, el jove de 24 anys Edilberto Rodríguez decideix tornar a les muntanyes i dedicar-se al pasturatge d'un ramat de cabres. Amb el record dels seus avis molt present, el jove pastor, orgullós de l'herència dels seus avantpassats, reivindica les tradicions d'uns paratges deshabitats i les memòries d'una forma de vida a la vora de l’extinció.

AIGUILLE DU MIDI OPERATION: ELECTRIC AVENUE

AIGUILLE DU MIDI OPERATION: ELECTRIC AVENUE

Georgi Kerezov, Stoil Dimitrov. 

Bulgària. 2023. 16’. VOSC.

Just al costat del pic de l'Aiguille du Midi, situat en un mar de muntanyes a una altitud de 3.842 m, s'alça amb orgull el llegendari monòlit de granit de 50 m d'alçada Gendarme des Cosmiques. Durant els darrers 30 anys només va acollir dues vies d'escalada, Digital Crack (8a) i Arête des Cosmiques (8a), però això va canviar el 10 d'agost de 2022.

DREAM MOUNTAIN

DREAM MOUNTAIN

Kyle Ruddick. 

Estats Units. 2021. 18’. VOSC.

Quan és correcte seguir els teus somnis? Pasang Lhamu Sherpa Akita és una alpinista excel·lent, humanitària i ara mare, que ha guanyat nombrosos premis prestigiosos, com ara l'Aventurera de l'any de National Geographic's People's Choice el 2016. Pasang reflexiona sobre els seus alts i baixos personals i redescobreix per si mateixa allò que les muntanyes han significat per a ella.

A WOMAN’S PLACE

A WOMAN’S PLACE

Menna Wakeford. 

G. Bretanya. 2021. 27’. VOSC.

Una conversa divertida, commovedora i honesta, amb les escaladores de The Pinnacle Club, amb l'objectiu de reequilibrar una narrativa que ha estat principalment dedicada als homes. Una llarga llista d’escaladores implicades que celebren el centenari del club en època de pandèmia.

Dijous, 19 d’octubre

TEATRE MUNICIPAL XESC FORTEZA. 18 H MOSTRA I VENDA DE LLIBRES DE MUNTANYA

A càrrec de la Llibreria Lluna.

TEATRE MUNICIPAL XESC FORTEZA. 19 h 

BANGKOK BARCELONA A PEU

BANGKOK BARCELONA A PEU

Quim Badenes. 

Espanya. 2022. 20’. VO.

Lluís i Jenn han recorregut el món a peu. Amb aquesta història redescobreixen i recorden una cosa que fa temps que coneixen i que han après en altres aventures. Van cercar i trobar tanta amabilitat universal i hospitalitat omnipresent en els llocs més inesperats i de les maneres més inesperades, independentment de la cultura, el país, la raça o la religió d'una persona.

YUKON, UN REVE BLANC 

YUKON, UN REVE BLANC

Mathieu Le Lay. 

França. 2021. 52’. VOSC.

Somiador d'imatges i enamorat del fred, el fotògraf de fauna salvatge Jérémie Villet viatja sol pels deserts blancs del Yukon amb l'objectiu principal de fotografiar l'emblemàtica cabra de muntanya. El documental permet endinsar-se en la intimitat del fotògraf i apropar-se amb delicadesa a aquest món canviant.

Divendres, 20 d’octubre

TEATRE MUNICIPAL XESC FORTEZA. 19 h

ABRIENDO CAMINO

ABRIENDO CAMINO

Juan Miguel Ponce. 

Espanya. 2022. 49’. VO.

L'equip femení espanyol d'alpinisme visita els deserts de la península Aràbiga en el marc del seu projecte Abriendo Camino, amb què pretenen obrir noves vies d'escalada i així deixar una empremta femenina al món de l'escalada. Per això s'enfrontaran a tota mena de reptes.

Amb la participació de Juan Miguel Ponce i membres de l’equip femení d’escalada de la FEDME.

Dissabte, 21 d’octubre

TEATRE MUNICIPAL XESC FORTEZA. 19 h

A PICTURE FOR CALMNESS

A PICTURE FOR CALMNESS

Saroyan Ismael Ismael.

Iraq. 2022. 8’. VOSC.

Tres joves intenten crear un cas d'asil fals a través de la pagesia (Kolbari) per obtenir asil fora del Kurdistan (Iraq).

STUDENT

STUDENT

Mohammad Golchin. 

Iran. 2023. 14’. VOSC.

Nilashi, professor de l'escola al poble de Kalemar, viu al poble cada any amb la seva dona i el seu fill petit per ensenyar a un alumne durant sis mesos a l'any. És l'escola de muntanya més llunyana de la ciutat de Talesh.

LA LISTE: EVERYTHING OR NOTHING 

LA LISTE: EVERYTHING OR NOTHING

Eric Crosland. 

Canadà. 2021. 72’ VOSC.

Jérémie Heitz i Sam Anthamatten, esquí-alpinistes i amics íntims, són addictes a l’adrenalina generada pel descens dels pendents més arriscats. El documental els segueix pel món a la recerca de nous reptes, ara en l’ascensió i descens de cims de 6.000 metres.

Diumenge, 22 d’octubre 

TEATRE PRINCIPAL DE PALMA. 18 h

FITZ ROY (OBRA DE TEATRE)

FITZ ROY (OBRA DE TEATRE)

Autor: Jordi Galceran

Director: Sergi Belbel

Quatre escaladores estan a mitja ascensió del Fitzroy, una muntanya situada al camp de gel de la Patagònia sud, entre l’Argentina i Xile, una de les vies d’escalada més complicades del món i mai assolida per una cordada femenina. El mal temps les ha fet aturar i, mentre esperen que les condicions millorin, arrecerades en un sortint de la roca, sorgeixen problemes inesperats que les fan dubtar si tirar endavant l’ascensió o rendir-se. Continuar significaria assumir riscos que no havien previst i que poden posar en perill les seves vides, rendir-se seria renunciar a la possibilitat d’assolir una fita que potser no podran repetir mai.

Dilluns, 23 d’octubre

LLIBRERIA LA SALINA. 18.30 h

Acte de presentació

EL CRESTALL ROST. POEMES DE MUNTANYA,DE ROBERT GRAVES

A càrrec d’Eduard Moyà, traductor.

El crestall rost. Poemes de muntanya, del poeta i narrador britànic Robert Graves, s’incorpora a la mítica col·lecció de poesia Balenguera (Nova Editorial Moll) com un viatge emocional a través de la seva poesia, traduït pel professor Eduard Moyà. Aquest recull de poemes de muntanya estableix un nou plantejament per entendre la poesia del britànic més mallorquí i la seva relació amb George Mallory, la poesia i la muntanya gal·lesa i mallorquina. 

CLUB POLLENÇA. 19 h 

CONFERÈNCIA I COL·LOQUI LA COMUNICACIÓ I EL PERIODISME EN EL MUNTANYISME

A càrrec de Kris Annapurna, periodista de muntanya. 

Dimarts, 24 d’octubre

TEATRE MUNICIPAL XESC FORTEZA. 19h

ANUNCI DELS PREMIS ALS MILLORS CURTMETRATGES 2023

HOUSE OF THE GODS

FITZ ROY (OBRA DE TEATRE)

Matt Pycroft. 

G. Bretanya. 2021. 43'. VOSC.

L’emblemàtica proa del tepuy Roraima va ser escalada per primera vegada el 1973 per un grup llegendari d’escaladors britànics. El 2019, l’escalador Leo Houlding va reunir un equip on també hi havia la prometedora Anna Taylor per repetir l’ascensió en lliure.

Dimecres, 25 d’octubre

CLUB POLLENÇA. 19 h

Conferència

EL CÒMIC DE MUNTANYA: DE MORTADELO A MALLORY

A càrrec de Miquel Rayó, escriptor i muntanyenc.

PROJECCIÓ DEL CURT PREMIAT AMB EL PREMI AL MILLOR CURT DE MUNTANYA.

stats