Societat 14/07/2021

El programa Solbal proporcionarà 142 MW més de potència a les Balears a final del 2022

Yllanes i la secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen, han explicat que el projecte disposa d'un import de 18,7 milions d'euros per a les Illes

ARA Balears
2 min
Aina Calvo, Sara Aagesen i Juan Pedro Yllanes han visitat aquest dimecres el parc fotovoltaic de Son Pons, a Bunyola.

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, i la secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen, han explicat aquest dimecres a Mallorca alguns dels projectes que es finançaran amb la segona edició del programa Solbal, destinat a la construcció i posada en marxa d'instal·lacions de generació d'energia elèctrica a partir de tecnologia solar fotovoltaica. Segons ha destacat l'Executiu, el programa proporcionarà 142 MW més de potència a les Illes a final del 2022.

El programa Solbal 2, gestionat per l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic (IDAE), estarà dotat amb 18,7 milions de fons Feder que es destinaran a reforçar l'estratègia d'electrificació de l'Arxipèlag.

En una visita al parc fotovoltaic de Son Pons, a Bunyola, Yllanes ha manifestat que "línies d'ajuts com aquesta han estat una reivindicació històrica per part del sector a les Balears; per tant, estam molt satisfets amb la continuïtat del programa i que s'atenguin així els problemes derivats de la nostra insularitat".

Per la seva banda, la secretària d'Estat d'Energia ha destacat que "el Pla de recuperació, transformació i resiliència inclou 230 milions d'euros perquè les Illes avancin en l'objectiu de ser 100% sostenibles". Aagesen ha afegit que estan treballant amb el Govern balear per definir les línies de treball del seu repartiment. "El nostre objectiu és que les Illes absorbeixin ràpidament aquesta inversió en actuacions que integrin la transició energètica en l'economia", ha assenyalat.

El parc de Son Pons té una potència d'instal·lació de 3,168 MWp gràcies al programa Solbal 1 i hi afegirà 1,255 MWp gràcies al Solbal 2. Amb tot i això, Yllanes ha subratllat que "només amb la implementació dels projectes previstos en aquesta convocatòria podrem aconseguir els 142 MW de potència, la qual cosa ajudarà a eliminar més de 65.000 tones de CO2 l'any i ens ajudarà a fer una passa més en l'objectiu d'assolir el 25% d'energia elèctrica renovable".

El Govern ha assenyalat que més del 30% dels projectes presentats és en cobertes i aparcaments, i el 80% són projectes petits (menys de cinc milions d'euros). A més, l'Executiu ha recordat l'obligació d'instal·lar plaques fotovoltaiques en aparcaments privats de més de 1.500 metres quadrats abans del 2025.

Yllanes ha conclòs que la inversió pública de 18,7 milions d'euros en ajudes mobilitzarà més de 107 milions d'inversió en total. "La mobilització d'aquests recursos genera un nombre important de llocs de treball en nous sectors productius d'alta qualitat i valor afegit". De fet, ha afegit el vicepresident, "les empreses del sector calculen que els pròxims anys es crearan 17.500 llocs de treball a les Illes relacionats amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques".

stats