Societat 23/05/2023

Els productes menstruals van generar 1.523 tones de residus el 2021 a les Illes

El Govern ha engegat una campanya amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears per fomentar l'ús de la copa menstrual

ARA Balears
2 min
Una copa menstrual, una de les alternatives a les compreses i tampons tradicionals

PalmaUns 126,94 milions d'unitats i 1.523 tones de residus. Aquest és l'impacte, només en un any (el 2021, concretament), dels productes menstruals a les Illes. Amb dades com aquestes la Conselleria de Medi Ambient i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears han engegat una campanya per fomentar l'ús de la copa menstrual, presentada aquest dimarts a la farmàcia Vanrell de Palma.

En aquesta línia, la Conselleria ha incidit en un estudi de Rezero, elaborat gràcies a les subvencions d'educació ambiental, pioner sobre els residus generats a les Illes Balears pels productes d’higiene menstrual. L'anàlisi demostra que els productes menstruals d’un sol ús i les tovalloletes humides són uns dels deu principals productes plàstics que es troben amb més freqüència en platges i superfícies marines. En concret, s'estima que el cost econòmic pel Govern associat a la retirada de les restes flotants a la mar només de productes menstruals, tovalloletes i altres residus sanitaris és d’uns 50.000 euros anuals.

Així, sota el nom de 'Fes servir la teva copa menstrual' i a través de cartelleria instal·lada a diversos establiments farmacèutics, la campanya recorda que aquest producte genera molts menys residus que les compreses o tampons i que està lliure de tòxics i plàstics. Amb tot, el conseller Miquel Mir ha detallat que la iniciativa continua "amb l’estela de col·laboració que ja vam iniciar durant la pandèmia de recollida de mascaretes".

Per la seva banda, Antoni Real, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, ha destacat les farmàcies com un establiment sanitari "proper a les necessitats dels ciutadans, que té cura no només de la salut de les persones, sinó també del medi ambient i la naturalesa". "Amb aquesta campanya, els farmacèutics volem posar el nostre granet d'arena per conscienciar els ciutadans de la necessitat de reduir els residus que generam i fomentar la reutilització", ha afegit. 

Imatge de la campanya.
stats