Societat 06/05/2020

Només entre un 10% i un 20% de les hortalisses que es venen als supermercarts és de les Balears

Unió de Pagesos ha analitzat la presència d'alguns productes locals a nou supermercats de Mallorca

Ara Balears
2 min
El Consell de Mallorca ha demanat a supermercats i grans superfícies que tinguin en compte el producte local

PalmaQuina és la quantitat real de producte local que es ven a les grans superfícies de les Balears? Quins d'aquests productes es venen més? Quin supermercat en ven més? Unió de Pagesos ha fet un estudi a nou supermercats de Mallorca per promoure el consum de producte local i respondre aquestes preguntes.

L'estudi reflecteix que només un 10-20% de les hortalisses que es venen a les grans superfícies de les Balears s'ha conreat a les Illes. Segons l'estudi, l'hortalissa balear més present a les grans superfícies és la patata (set supermercats), seguida de la tomàtiga (sis supermercats) el pebrot i la ceba (quatre supermercats). A més de les hortalisses, l'entitat agrària també ha analitzat la presència de la fruita, la carn, els ous, la llet, el formatge i els vins.

Respecte de les sis fruites estudiades per Unió de Pagesos, només s'ha observat a les prestatgeries de les grans superfícies la maduixa i la taronja, que s'han trobat a dos i tres supermercats respectivament i amb percentatges similars a les hortalisses: 17% i 13,5%. Segons explica l'entitat, aquesta "baixa representació" pot ser per la poca superfície agrícola que es dedica a la seva producció. A més, destaquen que encara no ha començat la campanya de les fruites amb més representació a Mallorca, el meló, la síndria i l'albercoc.

Només entre un 10% i un 20% de les hortalisses que es venen als supermercarts és de les Balears

La carn balear d'origen local presenta percentatges molt variats. Per exemple, el xot, que es troba a quatre supermercats, en representa un 32%, i la carn de vedella, que es troba a tres supermercats, un 4,5%. Tot i això, l'estudi indica que la carn balear té molt poc pes i que alguns supermercats no n'especifiquen l'origen. La comercialització d'ous arriba fins al 23% del total de l'exposat a la venda i tenen presència a cinc dels supermercats estudiats.

A Mallorca només hi ha una marca local de llet, Agama, i està present a cinc hipermercats, encara que el percentatge és només del 5% del total. El formatge, encapçalat per la denominació Maó, es ven a vuit supermercats, i suposa un 12% del total de formatges exposats.

Els vins balears s'han detectat a set dels supermercats estudiats, amb un percentatge de presència d'un 9%. L'estudi ha concretat que estan correctament identificats, no només com a producte local, sinó també amb informació de la denominació d'origen de procedència.

Per grans superfícies, Aldi, Lidl, Mercadona i Dia han estat aquells on Unió de Pagesos ha detectat menys producte local. Hipercentro, Grup IFA, Eroski, Alcampo i Carrefour han mostrat més varietat de productes locals a les seves prestatgeries.

stats