Societat 28/08/2020

Processats quatre alts càrrecs de l'exèrcit espanyol per encobrir la mort del legionari mallorquí

Els acusen d'encobriment, deslleialtat, homicidi imprudent, abús d'autoritat i desobediència a l'autoritat

Ara Balears
2 min
Desembarcament de les tropes espanyoles a Perejil el 2002

PalmaEl jutjat miliar número 23 d'Almeria ha processat un sergent, dos capitans i un tinent per la mort del legionari mallorquí Alejandro Jiménez durant uns exercicis a Alacant. Segons ha informat 'El País', els alts càrrecs de l'exèrcit espanyol són acusats d'encobrir la mort del soldat durant les maniobres i manipular les proves per evitar que sel's relacionàs amb el succés. També han processat tres soldats més presumptament implicats en l'encobriment.

Les primeres hipòtesis després de la mort del jove militar mallorquí indicaven que havia mort a causa d'un tir després que una bala rebotàs durant les maniobres, però les noves proves de la investigació haurien destapat que l'autor del tir que va matar Alejandro Jiménez va ser el sergent processat. El jutjat militar destaca, però, que el més greu del cas no és que fos el sergent qui disparàs l'arma, sinó la trama organitzada per encobrir i ocultar qui en va ser l'autor i el que realment succeí.

Inicialment s'informà que la bala que matà el jove soldat mallorquí havia impactat en el cos d'Alejandro Jiménez pel forat a l'axil·la de l'armilla antibales, però les noves proves han demostrat que els soldats que realitzaven l'exercici de tir no duien el material de protecció que hauria evitat la mort del soldat. A més, les proves pericials del cas han demostrat que el tir que matà el soldat mallorquí no va ser conseqüència d'un rebot, sinó que va ser un impacte directe contra el pit d'Alejandro Jiménez. El jove, a més, morí en una ambulància sense metge.

Un altre fet rellevant descobert en la investigació és el complot organitzat pel sergent després de la mort del legionari. Segons han detallat en el sumari del cas, una vegada que s'oficialitzà la mort d'Alejandro Jiménez, el sergent reuní tots els soldats a càrrec seu i els obligà a declarar que havien presenciat els fets i a ratificar la seva versió. A més, segons ha explicat 'El País', l'endemà de l'incident el sergent va saltar-se el precinte policial i va preparar l'entramat per corroborar la seva versió.

El jutge ha processat el sergent, acusat d'homicidi imprudent i abús d'autoritat; el capità, per encobriment, desobediència a l'autoritat i deslleialtat, i la resta d'implicats, per encobriment.

stats