Societat 06/03/2019

"Per primera vegada les dones es recuperen laboralment millor que els homes d'una crisi"

CCOO assegura que la major formació acadèmica de les dones dona els seus fruits

Maria Fuster
2 min
Eva Cerdeiñera, secretària d'acció sindical i polítiques socials i Iolanda Calvo, secretària de treball i formació

PalmaHi ha motius per celebrar avanços tímids però significatius en el mercat laboral en relació amb les dones si miram els darrers deu anys, segons el balanç que ha fet CCOO.

Eva Cerdeiriña, secretària d'acció sindical i de polítiques socials d'aquest sindicat, assegura que en anteriors experiències de recessió econòmica, a les dones els constava més tornar a tenir una situació bona en relació amb la feina. "Per primera, vegada les dones es recuperen laboralment millor que els homes d'una crisi. Sembla que ara a ells els costa més". Cerdereiña explica que el motiu és que els esforços en formació que han fet les dones des de fa anys a la fi han donat els seus fruits. Les dones representen un 52% de les persones que firmen contractes indefinits.

També és significatiu, segons Iolanda Calvo, secretària de treball i formació, que el 2008 la taxa d'atur de les dones era superior a la dels homes, i durant el 2018 passava just el contrari. "Amb la crisi més dones es varen incorporar al mercat laboral per ajudar l'economia, però com que no és fàcil arribar a final de mes amb els salaris actuals, les dones han continuat treballat".

Del total de persones inactives, el 57,98% són dones (202.700). Les tasques domèstiques continuen reservades majoritàriament a les dones: hi ha 76.500 dones i 11.900 homes que s'hi dediquen. I tot i que la xifra disminueix un 0,7% des del 2015, en el cas dels homes s'ha reduït un 12,5%.

Alhora, "la maternitat i les cures continuen penalitzant laboralment les dones", comenta Cerdeiriña, qui aprofita per reclamar mesures a les empreses de conciliació i de promoció de les dones, i aplaudeix l'ampliació dels permisos de paternitat.

CCOO també ha recordat que les dones són les que firmen més contractes temporals, un fet que també han relacionat amb la maternitat i la cura de persones dependents.

stats