Societat 18/03/2021

La primavera serà més càlida del normal, però començarà amb temps hivernal

Després del cap de setmana fred i plujós, la situació s'estabilitzarà sense descartar precipitacions amb fang els pròxims mesos

2 min
Dues banyistes a la platja de les Illetes de Formentera, gairebé buida aquest dilluns en el primer dia de la fase 1 del desconfinament

La primavera, que començarà dissabte, es preveu més càlida del normal a les Balears, però començarà amb temps hivernal, segons ha explicat aquest dijous la delegada territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a les Illes, María José Guerrero Trujillo. La temperatura mitjana anual a la primavera és de 18 graus i la previsió d'enguany és que se superi aquest valor, mentre que la pluja es mantindrà en els 93 litres per metre quadrat que se solen registrar cada any.

Guerrero ha comentat que el cap de setmana estarà marcat pel fred i la pluja, però que la setmana que ve el temps s'estabilitzarà amb dies assolellats, temperatura suau i alguna boira marina. També es preveuen pluges amb fang i alguna onada de calor. Durant la Setmana Santa la temperatura i les precipitacions es mantindran en valors normals. La temperatura màxima oscil·larà entre els 18 i els 20 graus i les mínimes entre 7 i 11, i plouran entre vuit i 121 litres de metres quadrats.

La delegada també ha fet balanç de l'hivern, que ha estat el desè més càlid dels darrers 30 anys, a més de sec i especialment ventós. A Son Servera es va registrar la temperatura més alta d'un mes de gener i a l'hivern a Mallorca, amb un rècord de 26,8 graus. En 68 anys, però, no s'havien registrat 24,7 graus a l'aeroport d'Eivissa en ple gener. A Lluc també es va assolir una temperatura de record de 26,1 graus, que no havia estat superada en 54 anys. De fet, la tendència és que cada 10 anys la temperatura augmenti 0,3 graus a les Balears, segons ha dit Guerrero.

Menys pluja, però més fang

Pel que fa a les precipitacions, l'hivern ha estat sec perquè ha plogut un 24% menys respecte els valors mitjans anuals perquè s'han registrat 119 litres per metre quadrat en lloc dels 160 habituals. En 29 anys, però, no havia plogut tant a l'estació meteorològica de Sant Joan de Labritja com ho va fer el gener a causa de la borrasca Filomena.

Els episodis de pluja amb fang també ha destacat enguany perquè s'han registrat quatre dies i nou amb pols en suspensió. "No és gens habitual que plogui amb fang a l'hivern, però hi ha hagut pertorbacions climàtiques procedents del sud i vents que han duit la pols", segons aclareix Guerrero. A l'hivern hi ha hagut un 70% més de dies amb fort vent a les Balears, i a Son Servera se'n va registrar la ratxa més intensa, que arribà als 186 quilòmetres per hora.

stats