Societat 09/03/2021

El president de l'IMAS no sap quants casos nous d'explotació sexual de menors hi ha hagut el 2020 i el 2021

La directora insular d'Infància i Família, Mariángeles Fernández, assegura que quan era educadora el 2012 coneixia casos de prostitució infantil

2 min
Setze mesos per investigar l’abusador de l’IMAS

PalmaEl president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, no sap quants nous casos d'explotació sexual de menors tutelats s'han detectat entre 2020 i 2021. "Ara mateix no tenc aquesta informació", ha respost De Juan a la pregunta del representant d'El Pi, Antoni Amengual, a la comissió política per l'escàndol de l'IMAS sobre "quants menors tutelats han patit explotació o abús sexual el 2020 i el 2021?".

El 30 de setembre de 2020, De Juan ja va reconèixer que des del mes de març del mateix any havien detectat nous casos d'explotació sexual de menors tutelades pel Consell de Mallorca, però va explicar que no preveia revelar-ne la xifra fins que es publicàs la memòria anual de l'IMAS. A hores d'ara el document encara no s'ha publicat i el president de l'Institut manté el mateix argument: "Tot allò que hem de publicar ho publicarem en breu".

Avui horabaixa s'ha fet la quarta i darrera sessió de la comissió política de l'IMAS, centrada en l'actual legislatura. A diferència de la resta de sessions dels mandats anteriors, en què han comparegut fins a quatre càrrecs, a la d'avui només n'hi han assistit dos: De Juan i la directora insular d'Infància i Família, Mariángeles Fernández Valiente. Inicialment, també es preveia que ho fes el mateix president de la comissió –i vicepresident de l'IMAS–, Jaume Tortella. Però precisament per evitar un possible tracte de favor cap a ell, els membres de la comissió van decidir de manera no unànime que no comparegués.

Casos des del 2012

Per part seva, Fernández ha recordat que entre el 2012 i el 2014 va ser educadora social a centres de l'IMAS en règim mitjà obert i que des d'aleshores ja "hi havia casos [d'explotació sexual infantil]" i que treballaven "amb els mitjans" que tenien. Aquestes declaracions també posen en dubte les que va fer Catalina Cirer –presidenta de l'IMAS entre 2011 i 2015– fa dues setmanes a la mateixa comissió, en què va afirmar que ella no va tenir constància de cap cas de menor tutelat que fos víctima d'abús o explotació sexual durant el seu mandat. "Seria ideal que, si no en vaig tenir coneixement, fos perquè no n'hi va haver cap cas", va reconèixer.

En la mateixa línia, la directora de Menors del Consell de Mallorca entre el 2016 i el 2019, Magdalena Gelabert, va afirmar la setmana passada a la comissió que "l'explotació sexual de menors tutelades existia almenys des de 2011", perquè hi ha estudis que així ho revelen. "Que volguessin escoltar els indicis és una qüestió de voluntat política. No és fins al 2015 que Podem entra i comença a monitorar les fugues (sortides del centre no autoritzades) que es coneixen", va assegurar.

Així mateix, Fernández ha declarat avui que en el moment que ella va accedir al seu actual càrrec, l'estiu del 2019, "hi havia uns 8 o 9 casos" en els quals la Unitat de Valoració d'Abús Sexual Infantil (UVASI) treballava. Sobre el moment en què van aparèixer els coneguts 16 casos de menors tutelades explotades sexualment, ha apuntat que ella hauria dit que n'hi havia uns 12, però que no en coneixia la xifra exacta.

stats