Societat 24/02/2020

El president de l’IMAS culpa l’oposició de la renúncia del coordinador de la comissió d’experts

Javier de Juan assegura que la decissió de Jorge Fernández del Valle es deu a la “politització” del seu nomenament per part del Partit Popular i Vox

Alba Tarragó
4 min
El president de l'IMAS, Javier de Juan, atén els mitjans abans de la reunió del Consell Rector.

PalmaEl president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, ha culpat aquest dilluns els partits de l'oposició de la renúncia del catedràtic de la Universitat d'Oviedo Jorge Fernández del Valle, escollit com a coordinador de la comissió d'experts pel tema dels menors tutelats explotats sexualment. Segons De Juan, "el Partit Popular i Vox han polititzat el seu nomenament i han intentat torpedinar la comissió". En aquest sentit, entén que el fet de "posar en dubte la seva imparcialitat” l’hagi fet rebutjar el càrrec, atès que “no hi havia l’ambient necessari" per coordinar l’organ.

El membre de l'executiu insular ha defensat el nomenament i el currículum de Fernández, el qual considera "una de les persones més preparades de tot l'Estat i, fins i tot, de l'àmbit europeu". De moment, afegeix, no hi ha cap altre nom sobre la taula per ocupar el càrrec. Sobre la seva tasca a l'IMAS durant els anys 2008 i 2009, De Juan ha declarat que va fer una "assistència tècnica" i recorda que durant aquell període es varen fer "les retallades del PP".

Reunió del Consell Rector.

El president de l'IMAS s'ha reunit aquest dilluns amb la resta de partits del Govern i de l'oposició per informar de com seran les normes i el format de la comissió. Aquesta inclourà una persona coordinadora -escollida a proposta de la presidència de l'IMAS- i sis vocals, dels quals dos seran plantejats per la Direcció Insular d'Infància i Família, un per la Universitat de les Illes Balears, un per les entitats concertades del Consell i dos per la resta de partits.

Javier de Juan espera que el Consell Executiu aprovi la comissió aquest dimecres o el proper i que en uns quinze dies siguin escollits tots els seus membres per, així, poder-la constituir. Si es compleixen les previsions, el grup d'experts podria començar a treballar el març i tenir un informe de conclusions abans de l'estiu, atès que se'ls dona un termini de tres mesos per presentar-la.

El membre del Consell de Mallorca ha explicat que l'informe de conclusions estarà constituït per dues parts. Per una banda, "una anàlisi de la situació" per esclarir "què pot haver passat" i "si són adequats els procediments pel que fa a detecció i prevenció d'abusos sexuals". Per una altra banda, afegirà propostes de millora i aportarà solucions. Per tot això, "els experts podran accedir a la informació i entrevistes necessàries".

Cs i El Pi es neguen que els partits polítics triïn dos experts

Ciutadans i El Pi al Consell de Mallorca han anunciat aquest dilluns, després de la reunió que han mantingut amb membres de l'IMAS, que "no volen formar part" de la proposta presentada per la creació de la comissió d'experts. Així ho han afirmat tant la portaveu de Cs, Beatriz Camiña, com la portaveu d'El Pi, Xisca Mora, en referència a la possibilitat que els ofereix l'equip de govern d'escollir dos dels experts de l'equip de treball a proposta dels grups polítics consensuats.

Camiña ha assenyalat que els partits de l'oposició queden relegats i critica que el Govern consideri "una barbaritat" la proposta del seu partit polític d'intercanviar "els dos experts consensuats per dos tècnics de Salut o Educació". La portaveu ha indicat que "la gestió d'aquesta qüestió és una vergonya" i que "és la pitjor degradació moral que ha patit el Consell de Mallorca com a institució":

Per la seva banda, la membre d'El Pi ha retret que "si no volem polititzar el tema, el que no podem fer és que els grups polítics nomenin dos experts que siguin afins a ells". Juntament amb això, denuncien la manca d'informació que han rebut sobre el nomenament del coordinador de la comissió i que el president de l'IMAS hagi convocat la premsa abans que es fes la reunió.

Mora, a més, ha afirmat que la informació sobre la comissió d'experts només es donarà al Consell Rector de l'IMAS i que, per tant, els membres de l'oposició no podran estar informats del transcurs d'aquest òrgan. Tampoc no han estat informats, afegeix, del pressupost que hi ha per als experts. Per tot això, El Pi ha demanat la dimissió de Javier de Juan com a president de l'IMAS.

Catalina Cirer no se "sent responsable" de la renúncia del coordinador

La membre del Partit Popular al Consell de Mallorca Catalina Cirer ha negat que el seu partit hagi atacat l'expert proposat per l'equip de Govern, Jorge Fernández del Valle. "No em sent responsable que aquest senyor no pugui ser coordinador", ha dit sobre les acusacions de Javier de Juan.

Cirer ha subratllat que, segons ha afirmat Javier de Juan, "l'òrgan de presa de decisions sobre la comissió no és el Consell Rector, sinó l'Executiu", i que la reunió d'aquest dilluns ha estat convocada "a títol informatiu". De la mateixa manera que ho han fet Cs i El Pi, ha criticat que dos dels membres del grup d'experts siguin proposats pels partits polítics del Consell. Sobre això, puntualitza que hi ha més de dos partits i que "cal veure com es faran els nomenaments", procediment que no ha quedat resolt aquest matí.

stats