Societat 16/11/2021

Presidència destinarà prop de 10 milions d'euros al "blindatge de les polítiques d'igualtat" el 2022

La consellera Mercedes Garrido ha anunciat que l'IBDona crearà un centre de crisi de 24 h per atendre víctimes de violència sexual

5 min
La consellera Mercedes Garrido durant la compareixença a la comissió parlamentària.

PalmaEl 2022 serà "l'any del blindatge i enfortiment de les polítiques d'igualtat", ha sentenciat aquest horabaixa la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido. I per aconseguir-ho, el Govern invertirà més de 10 milions d'euros. Per una banda, l'Institut Balear de la Dona (IBDona) rebrà 4,3 milions d'euros l'any que ve, un 14% més que el 2021. Per altra, la Direcció General de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat tindrà 6,5 milions d'euros a la seva disposició, la majoria dels quals aniran destinats al Pla de Conciliació i Corresponsabilitat autonòmic.

Així mateix, la Direcció General de Funció Pública tindrà una dotació de 4,1 milions d'euros i l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), 8,6 milions d'euros, gairebé el doble que el 2021. En total, la Conselleria gestionarà un total de 103.443.167 euros l'any que ve, segons ha detallat Garrido en la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda i Pressupostos del Parlament de les Illes Balears.

Lluita contra la violència sexual i més emprenedoria

Una de les peces cabdals de la Conselleria és l'IBdona, que -gràcies a la partida econòmica del 2022- crearà un centre de crisi 24 hores per atendre les víctimes de violència sexual, que començarà a funcionar el 2023. "L'IBdona en gestionarà la coordinació, més un servei de 24 hores d'atenció telefònica i telemàtica per a informació especialitzada en violència sexual sobre els recursos a l'abast de les víctimes, assessorament jurídic a la primera demanda d'ajuda i atenció psicològica d'urgència", ha explicat la consellera. En concret, es destinaran 1,5 milions d'euros en aquesta mesura del fons Next Generation, facilitats pel govern espanyol. Cal recordar que l'institut autonòmic és finançat en un 70% pel Ministeri d'Igualtat.

Preguntada pels partits parlamentaris sobre l'elevat índex de denúncies per violència masclista que tenen les Balears, Garrido ha defensat que "les víctimes tenen instruments i eines al seu abast i saben com arribar a elles". En aquest sentit, ha assenyalat que la feina de l'IBdona és fonamental, atès que s'encarrega de gestionar el Servei 24 h d'atenció a les víctimes de violència masclista. "Hi ha moltes denúncies, sí, perquè la denúncia aflora a la nostra comunitat autònoma. Hem d'intentar que hi hagi menys violència masclista (...), però també hem de saber que les dones tenen al seu abast aquestes eines i que les poden emprar", ha argumentat.

Així mateix, Garrido ha apuntat que la Conselleria mantindrà el 2022 el programa SOIB Dona, destinat a estimular l'emprenedoria entre les dones que han patit violència masclista. La consellera ha afirmat que el programa ha donat com a resultat aquest 2021 "150 dones donades d'alta com a emprenedores i autònomes". Amb la finalitat de mantenir aquesta línia, la Conselleria ha posat a disposició del SOIB Dona 1,3 milions d'euros per l'any que ve.

Conciliació i mesures LGTBI

Pel que fa a la Direcció General de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat -amb un pressupost de 6,5 milions d'euros- tindrà la tasca principal de desenvolupar el Pla de Conciliació i Corresponsabilitat de les Balears, el qual aglutina el gruix de la partida, 4,8 milions d'euros. En aquest sentit, cal recordar que el Govern destinarà un total de 41 milions d'euros en conciliació el 2022, repartits entre totes les conselleries implicades. En el cas d'aquesta conselleria, la dotació econòmica anirà principalment a escoles matineres, als agents de corresponsabilitat i a les activitats per a la conciliació en períodes no lectius.

A banda d'això, Garrido ha anunciat que es posaran en marxa una sèrie de mesures entorn del col·lectiu LGTBI. Per exemple, s'impulsarà l'atenció directa a persones LGTBI i familiars i l'assessorament a professionals, el desplegament de la Llei LGTBI, la planificació d'accions formatives en atenció a la diversitat amb perspectiva LGTBI amb l'EBAP, el foment d'estudis específics i la difusió de projectes que ajudin a conèixer les realitats diverses del col·lectiu i el foment de la creació d'un espai de memòria històrica del col·lectiu LGTBI a cadascuna de les illes.

També en matèria de diversitat, la Conselleria pretén continuar desplegant la Llei d'accessibilitat i culminar el traspàs de les competències d'ordenació turística al Consell Insular de Mallorca. Pel que fa a l'Institut d'Estudis Autonòmics, aquest tindrà un pressupost molt similar al dels exercicis anteriors, de 524.000 euros, per analitzar, estudiar i assessorar en matèria legislativa el Govern.

Més policies locals

Per la seva banda, Funció Pública tindrà un pressupost de 4.174.480 €. A més de l'augment salarial per als treballadors i treballadores públics de les Illes Balears, aquesta Direcció General preveu la revisió de tots els protocols en matèria de prevenció de riscs laborals, la modificació del Decret 36/2013 per promoure el teletreball i el desenvolupament del III Pla d'Igualtat entre Dones i Homes per als serveis generals de la Comunitat Autònoma. Així mateix, es preveu la convocatòria del concurs de trasllats en els serveis generals de la CAIB, amb una oferta de 1.827 llocs de treball i que es resoldrà durant l'any 2022, i la disminució de la temporalitat, amb la creació de la comissió de coordinació amb totes les administracions.

L'EBAP és una de les branques més beneficiades en aquests pressupostos, amb un increment del 86% per al 2022. D'aquesta manera, passa dels 4,6 milions d'euros de 2021 a 8,6 milions d'euros per a l'any que ve. En l'àrea de formació de policies locals, es destinaran 1,3 milions d'euros en augmentar de personal estructural per a 31 llocs de feina, i 1,2 milions d'euros en cursos de policies locals, amb un augment i la descentralització dels cursos bàsics de policies locals (800 h).

Aposta per la prevenció en les emergències

La principal aposta pel Departament d'Emergències és la contractació del programari de gestió d'incidents d'emergències, amb un pressupost base de licitació del contracte és de 2.474.613,11 euros. A més, es preveu l'equipament i la renovació del material d'intervenció en emergències i plans de protecció civil, amb un pressupost de 176.000 €, o l'execució i la implantació del Sistema Integrat d'Alerta Primerenca per a Inundacions i Fenòmens Meteorològics Adversos, en col·laboració amb la UIB, amb un pressupost de 192.559,48 € per al 2022.

Una altra mesura important és la implementació de les xarxes operatives pròpies o conjuntes d'alertes meteorològiques i hidromètriques, amb comunicació de les dades en temps real al Centre d'Emergències 112, amb un pressupost de 95.000 €. I la Conselleria també espera poder implantar i el sistema d'avisos massius a la població en cas de grans catàstrofes o emergències imminents o en curs, amb un pressupost de 13.540 €.

16 milions per als ajuntaments

Un gruix important del pressupost de la Conselleria anirà al Fons de Cooperació Local, que tindrà una quantitat similar a la del 2021, 16.473.471 euros. Aquest fons -que depèn de la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació Local- permet al Govern de les Illes Balears col·laborar amb els ajuntaments amb el manteniment del nivell de qualitat i intensitat de la prestació dels serveis públics bàsics que es presten als ciutadans i ciutadanes.

Presidència, Funció Pública i igualtat també s'encarrega de la Direcció General de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma i de Comunicació. La primera és l'òrgan responsable d'assessorar jurídicament la presidència del Govern i el conjunt de l'Administració de la Comunitat Autònoma, així com el sector públic instrumental. A més, coordina els serveis jurídics de les diferents conselleries, així com dels ens instrumentals. Aquesta tindrà un pressupost de 3 milions d'euros el 2022, mentre que la Direcció General de Comunicació n'obtindrà 2,9 milions, els quals aniran destinats a la publicitat en mitjans. Això permetrà continuar informant la ciutadania sobre qüestions fonamentals i de servei públic, com ara mesures de protecció o ajuts públics per pal·liar la crisi socioeconòmica.

stats