Societat 13/09/2021

El Govern donarà ajudes per afavorir les excedències laborals i reduccions de jornada

L'Executiu ha presentat aquest dilluns el Pla autonòmic de conciliació, amb el qual subvencionaran escoles matineres per abaratir-ne el cost

2 min
Les Illes esperen des de fa més d’un any el pla de conciliació del Govern

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, han presentat aquest dilluns el Pla de conciliació autonòmic, que està dotat amb 157,7 milions d'euros, a invertir entre el 2021 i el 2024. Una de les principals mesures del pla són les "ajudes per a excedències laborals o reduccions de jornada", segons ha explicat Armengol.

Aquesta és una de les 115 mesures que inclou el I Pla de conciliació i corresponsabilitat de Balears, que té tres vessants: laboral, socioeducatiu i local. Armengol ha recordat que es tracta d'un pla dotat pressupostàriament amb recursos públics –cinc milions provenen del Ministeri d'Igualtat– i que moltes mesures també es duran a negociació col·lectiva "perquè el dret de conciliació s'ha de garantir també per part de l'empresa privada i ha de ser objecte d'un acord social més ampli".

Inspecció vigilarà els plans d'igualtat

La mesura 'pionera' de concedir ajudes als treballadors que vulguin acollir-se a una excedència o redueixin la jornada laboral per poder cuidar fills o persones grans forma part de l'eix laboral. Aquest també preveu ajudes per a empreses que donin suport a la conciliació.

Dins aquest àmbit, el Govern destaca una altra iniciativa: la Inspecció de Treball vigilarà les empreses en el compliment de les polítiques i els plans d'igualtat. El vessant laboral suposa 39 del total de mesures del pla i té un pressupost de 18,9 milions d'euros.

400 noves places de residències

Per altra banda, l'eix socioeducatiu conté 48 mesures i preveu un pressupost econòmic de 116,9 milions d'euros. Dins el vessant social destaca l'acord autonòmic per crear 400 noves places a les residències de Balears entre 2021 i 2024. Pel que fa a l'educatiu, Francina Armengol ha anunciat que preveuen finançar parcialment el cost de les escoles matineres per tal de reduir la despesa de les famílies.

Així mateix, ha subratllat que es crearan centres educatius de primer cicle, amb una previsió d'inversió de 14,4 milions d'euros entre els anys 2021 i 2024. Es crearan 28 centres nous (25 a Mallorca, 2 a Eivissa i 1 a Formentera) i se n'ampliaran 10 de ja existents, la qual cosa permetrà crear 1.749 places públiques a les Balears i suposarà que pràcticament tots els municipis de les Balears tinguin places 0-3 públiques.

A més, es preveu incorporar 664 places de titularitat privada a la xarxa complementària de la xarxa pública d'escoletes de les Balears. Finalment, s'inclou un finançament de les beques de menjador amb una dotació de 7 milions d'euros que permet atendre totes les famílies que reuneixen els requisits dels ajuts.

21 milions per als ajuntaments

Finalment, el Pla preveu la implicació dels ajuntaments amb 28 mesures i una inversió de 21,9 milions d'euros. El Govern crearà els agents de corresponsabilitat i conciliació per elaborar una diagnosi de les instal·lacions i els recursos municipals per a la conciliació existents, de manera que es puguin afrontar en un futur les mancances en aquest sentit. Afavorim, així, que la conciliació arribi a cadascun dels barris, dels carrers i de les places de les nostres illes.

Els principals objectius seran identificar els recursos municipals per a la conciliació existents actualment al municipi, revisar i millorar les condicions econòmiques d'accés a l'oferta dels recursos de conciliació, conscienciar a favor d'un comportament social corresponsable en l'àmbit municipal i impulsar la creació de departaments de gestió de recursos per a la conciliació.

stats