Societat 05/10/2021

El nou pla Inunbal conclou que les inundacions es mantindran a les Illes en els pròxims anys

Per primera vegada inclou la perspectiva del canvi climàtic com a factor per a les aiguades

2 min
Inundacions Santanyí.

PalmaEl Govern balear ha actualitzat per primera vegada en 15 anys el pla especial davant un risc d'inundacions (Inunbal), que conclou que les aiguades es mantindran constants o, fins i tot, augmentaran en els propers anys. La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha presentat el pla aquest dimarts i ha destacat que una de les novetats és que inclou la perspectiva del canvi climàtic com a factor de les inundacions. Ara, el document està pendent d'un informe que ha d'emetre el Ministeri de Transició Ecològica i, després, l'aprovarà el Consell de Govern.

La presentació del nou Inunbal coincideix amb el tercer aniversari de les inundacions de Sant Llorenç i del Llevant de Mallorca. En relació amb aquests fets, Garrido ha assenyalat que aleshores "es va elaborar un informe amb una sèrie d'aspectes que s'havien de millorar" i que "totes aquestes actuacions es varen fer". Ara, amb el pla nou, es pot "afinar un poc més la predicció" gràcies al fet que "la Direcció General d'Emergències té una eina meteorològica pròpia", diferent de la que té l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que abraça una franja de 10 quilòmetres.

En aquest sentit, la consellera ha avançat que s'ha augmentat la relació de llocs de feina al Centre d'Emergències amb una vintena més d'operadors i ara són 59. També hi ha 13 supervisors i 5 caps de sala. A banda d'això, s'està canviant el programari de gestió d'emergències, que tenia més de 25 anys; s'han revisat, adaptat i modernitzat equipaments i plataformes tecnològiques, com també la gestió de dades i comunicacions; s'ha elaborat una guia tècnica per a la redacció de plans d'emergència municipals i el catàleg de riscos per municipis, especialment els afectats per risc d'incendis forestals i inundacions; s'ha incrementat el nombre de drons i també existeix el visor cartogràfic, en què cada ajuntament pot veure les zones que es poden inundar.

Després d'episodis com els de Sant Llorenç, un dels principals objectius d'Emergències era "saber quanta aigua plou a la part alta del torrent, quanta davalla i quant de temps de reacció dona a la població", ha apuntat la consellera, que estima aquest marge en 10 o 15 minuts. Això permetrà, per exemple, "tallar una carretera o fer que els infants no vagin a escola aquell dia", ha afegit.

Període de prealerta

Entre les principals novetats de l'Inunbal es troba el període de prealerta, que s'avança del 15 d'agost fins al 30 de setembre. "Això vol dir que els serveis d'emergències estan alertats i atents pel que pugui passar", ha detallat Garrido. Juntament amb això, per primera vegada inclou la perspectiva i les conseqüències del canvi climàtic, i té en compte el risc d'inundacions que tenen les Illes pel seu clima.

Una altra de les novetats és que el pla pretén ajudar els municipis de les Illes Balears a afrontar situacions de risc provocades per inundacions, per la qual cosa preveu la implantació de plans de risc d'inundació municipals, que hauran d'aprovar els ajuntaments. L'objectiu és que els municipis identifiquin els punts d'afectació per desbordament de torrents, sobretot en els trams que passen per zona urbana, i triar quines mesures i accions preventives implantaran de manera transitòria per evitar danys personals i també als béns i al medi ambient.

stats