Societat 06/05/2021

Aproven el nou Pla especial de risc d'inundacions, fet a partir l'experiència de Sant Llorenç

L'Inunbal que està vigent ja fa 15 anys que es va aprovar

ARA Balears
3 min
No es podrà construir a les zones properes al torrent, que deixen de ser urbanes.

PalmaEl ple de la Comissió d'Emergències i Protecció Civil ha aprovat aquest dijous la revisió del Pla Especial davant el Risc d'Inundacions (Inunbal), quinze anys després que fos aprovat. La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern, Mercedes Garrido –que ha presidit el ple–, ha destacat que aquesta fita "suposa una resposta necessària, contundent i treballada a fets com les inundacions de Sant Llorenç i el Llevant de Mallorca". Així, la revisió de l'Inunbal implica l'adequació dels procediments a l'experiència adquirida al llarg dels darrers anys.

Concretament, el pla preveu el risc que pateixen les Illes Balears pel fet de tenir un clima mediterrani amb hiverns suaus i estius molt calorosos i secs, amb temperatures atenuades per la proximitat amb la mar. A més, posa especial atenció a les gotes fredes, freqüents als mesos de tardor i que fa que les inundacions siguin el principal risc natural del territori. A banda d'això, la condició d'arxipèlag condiciona la manera de distribuir els mitjans i recursos que es necessiten per gestionar les emergències.

Una de les principals novetats del nou Inunbal és que s'avança la fase de preemergència per alertar d'un període en el qual és previsible que es produeixin determinats incidents. Ara aquesta fase es mantindrà activa del 15 d'agost al 30 de novembre.

També es preveu engegar plans municipals que hauran d'aprovar els ajuntaments perquè tinguin una organització de resposta pròpia davant situacions provocades per inundacions. En aquest sentit, els municipis hauran d'identificar els punts d'afectació per desbordament de torrents, sobretot en els trams que passen per zona urbana, i triar quines mesures i accions preventives implantaran de manera transitòria per evitar danys personals, així com als béns i al medi ambient.

Juntament amb això, l'Inunbal inclou la perspectiva del canvi climàtic i les conseqüències que té sobre les Illes Balears, entre les quals destaca l'increment de les pluges intenses. Així, s'estima que els pròxims anys es mantindran constants o creixents els episodis d'inundació i estableix quatre tipus d'aquests fenòmens i els protocols d'actuació davant cadascun d'ells.

Quatre tipus d'inundacions

Per una banda, descriu les "inundacions per precipitació in situ", que són les "provocades per precipitacions intenses, davant les quals és important tenir en compte l'estat de la xarxa de drenatge i la presència d'infraestructures susceptibles de ser inundades". Per altra banda, determina que les "inundacions per escolament, avinguda o desbordament de lleres". Aquestes "poden arribar a produir danys importants a conseqüència del calat i la velocitat de l'aigua, i també del transport de sediments i altres materials arrossegats pel corrent".

En tercer lloc, hi ha les "inundacions costaneres". Finalment, en quart lloc hi ha les "inundacions per trencament o operació incorrecta d'obres d'infraestructura hidràulica". Sobre aquestes darreres inundacions, el pla diu que "els titulars de les preses han d'elaborar i implantar els seus propis plans d'emergència".

Arran del nou pla Inunbal, el Govern preveu fer un desplegament normatiu per aconseguir una actuació coordinada de totes les administracions públiques i la societat per disminuir els riscs i les conseqüències de les inundacions. Aquest nou marc inclou també algunes dades d'interès. Per illes, la més afectada per episodis de pluja és Mallorca, amb una mitjana de 47 dies l'any, seguida de Menorca, amb una mitjana de 40 dies, mentre que a Eivissa i Formentera hi ha aproximadament 34 dies en els quals es produeixen aquests tipus d'episodis.

Així mateix, revela que dels incidents produïts en els darrers deu anys, el 77% s'han produït en entorns urbans, la majoria dels quals han estat en edificacions i establiments (37% del total). Destaquen el nombre d'incidents relacionats amb danys a infraestructures (48%), entre els quals hi ha els desbordaments de torrents en encreuaments de carretera i les inundacions en via pública.

stats