Societat 03/05/2022

El PP denuncia que l'eliminació dels xibius de platges de les Balears deixarà sense feina 200 persones

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, insisteix que la decisió del tancament és de Demarcació de Costes

2 min
Un dels xibius a la platja d'Es Trenc.

PalmaEl Partit Popular (PP) ha denunciat aquest dimarts durant la sessió plenària del Parlament que l'eliminació dels xibius de les platges de les Balears enviarà a l'atur 200 persones, i que en el cas dels tres de les Casetes dels Capellans seran 90 treballadors. Així ho ha recriminat el diputat popular, José Javier Bonet, al conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, qui ha insistit que la decisió del tancament no depèn del Govern, sinó de Demarcació de Costes.

El popular ha recordat que la Llei de costes del 2013 ja establia unes condicions per garantir la protecció d'aquests espais, com per exemple que "les estructures havien de ser desmuntables, però que permetessin mantenir l'activitat". No obstant això, "la prohibició de terrasses o alternadors i les exigències del Govern suposen eliminar directament o indirectament els xibius, que no tenen cap efecte en la protecció dels espais naturals", ha insistit Bonet.

En aquest sentit, el conseller ha recalcat que els xibius són responsables de l'erosió de les platges i ha explicat el cas concret del Trenc. "Aquestes instal·lacions han provocat la migració d'arena i està demostrat. En són responsables", ha dit. Recorda també que els darrers anys no hi ha hagut cap platja de les Balears que augmentàs la seva longitud. "Al Trenc ha retrocedit 13,5 metres entre els anys 1965 i 2021", ha especificat.

Repercussions econòmiques als ajuntaments

Bonet ha acusat el Govern de "voler eliminar" els xibius amb "els seus informes" i ha reflexionat sobre les pèrdues econòmiques que suposa el tancament per als ajuntaments i ha demanat si l'Executiu les "compensarà". En el cas del Trenc, Mir ha recordat que el Govern va cedir gratuïtament un aparcament "en compensació per la figura del Parc Natural", una iniciativa que fins al 2017 "cap govern de cap color havia fet". "No en discutesc les repercussions econòmiques, però què ingressarà l'Ajuntament de Campos amb aquest aparcament", ha conclòs Mir.

stats