Política 26/04/2022

Prohens creu que l'informe que limita els xibius del Trenc és "profundament ideològic"

Malgrat que la decisió està basada en criteris mediambientals de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el PP sosté que "són excuses"

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu del Trenc.

PalmaLa presidenta del PP a les Balears, Marga Prohens, ha opinat aquest dimarts que l'informe que limita els xibius del Trenc a la meitat és "profundament ideològic", a pesar que la Conselleria de Medi Ambient i Territori ja ha reiterat en diverses ocasions que està basat en els criteris ambientals de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Durant una visita feta a aquest espai natural juntament amb la batlessa de Campos, Francisca Porquer, Prohens ha assenyalat que eliminar tres dels sis xibius "són excuses" que sorgeixen d'una "obsessió contra el turisme" de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i de la seva "dèria ideològica".

Sobre la gestió

Per altra banda, ha assegurat que l'Ajuntament de Campos encara no ha rebut els informes que demostren la necessitat de reduir els xibius, un fet que considera que posa de manifest la "improvisació i la manca de gestió" del Govern. "La sostenibilitat ha de ser mediambiental, econòmica i social, si no es donen aquestes tres potes, no hi ha sostenibilitat possible", creu Prohens.

Davant la falta d'informació que té el Consistori sobre aquests informes, ha lamentat que "és pràcticament impossible" que els xibius d'aquest espai natural estiguin oberts l'1 de maig, un fet que suposa menys dies de feina per als empleats d'aquest espai, perquè tanquen quan acaba la temporada d'estiu.

L'opinió de mir

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha manifestat en declaracions als mitjans que és "una falta de responsabilitat absoluta" que el PP hagi reclamat l'obertura dels xibius del Trenc, tenint en compte la situació "evidentíssima" d'emergència climàtica.

Mir ha subratllat que l'Arxipèlag, per la seva condició geogràfica, "és possiblement un dels territoris més afectats pels efectes del canvi climàtic" i ha recordat que "les mesures de gestió són imprescindibles i inajornables", segons recull Europa Press.

Laboratori natural

"Davant aquesta situació, el sistema dunar és el millor laboratori natural del qual poden disposar per veure, entre altres aspectes, com la falta de gestió ha augmentat el procés de reculada i recessió d'aquest sistema", ha afegit.

És per això que ha reivindicat que els sistemes dunars necessiten a partir d’ara "una gestió exclusivament basada en criteris ambientals", així com que s'abandoni, "d'una vegada per sempre", "la gestió centrada en la visió del repte econòmic i social".

"És una decisió ferma perquè està basada exclusivament en criteris tècnics, no sols per part del Govern, sinó també per avals científics externs, com recullen textos i articles de la Universitat de les Illes Balears i la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa", ha conclòs.

stats