Societat 26/06/2021

La policia investiga els focus del macrobrot, que ja passa dels 600 casos a la Península

El Govern enviarà una carta a Madrid per aclarir si les agències responsables d'aquests viatges han de ser sancionades

ARA Balears
2 min
Tècnics d'Emergències investiguen els establiments que han estat focus de contagi del brot d'estudiants de la Península.

Els serveis d'emergències i les autoritats policials continuen inspeccionant els establiments i les zones on es varen produir els focus de contagi del macrobrot de covid-19 que afecta ja més de 600 estudiants de vuit comunitats autònomes. Des del dia del concert a la plaça de Toros de Palma, que va copar portals digitals la setmana passada, el Govern va començar la instrucció perquè els responsables en pateixin conseqüències legals i econòmiques. De fet, ja s'ha expedientat els organitzadors d'aquell concert, que aglutinava més de 1.000 persones que no mantenien la distància de seguretat ni duien mascareta.

La Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, Galícia i Catalunya han notificat en les darreres hores casos nous de coronavirus associats a brots vinculats a viatges de fi de curs a Mallorca. Així, el recompte total de casos entre estudiants supera ja els 600 en vuit regions, segons informació proporcionada pels diferents governs autonòmics. En concret, la Comunitat de Madrid ha comptat ja 363 casos; Galícia els xifra en 70; el País Basc, en 49; el País Valencià, en 67; Catalunya, en 22; Múrcia, en 20; Castella-la Manxa, en 11 i Aragó, en 10. En total, són 612 casos constatats fins avui. A aquests, cal afegir-hi que 476 joves andalusos estan en aïllament després de fer viatges de fi de curs a Mallorca. Aquest divendres varen començar a fer-los les proves.

En aquest moment s'investiguen les possibles negligències d'alguns hotels. L'Executiu deixa clar que aquests establiments "no representen l'esforç majoritari del sector turístic balear per continuar sent una destinació segura per a residents i visitants". Tot i que el brot encara està sent investigat, les primeres indagacions de la Direcció General de Salut Pública apunten que "el primer cas identificat semblaria haver estat un monitor del grup", va afirmar Javier Arranz. 

Els tècnics de la Direcció General d'Emergències i Interior del Govern, els inspectors de Turisme i la Policia Local de diferents zones turístiques de les Illes, especialment d'aquelles que s'han detectat com a focus de contagi del brot d'estudiants de la Península, s'han centrat a trobar respostes i responsables d'aquest macrobrot.

Segons expliquen des de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, ja s'ha dit a la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, que s'enviarà una carta a Madrid per aclarir si les agències responsables d'aquests viatges han de ser sancionades. El govern espanyol és el que s'encarrega de coordinar les investigacions que tenen a veure amb infraccions que s'han comès entre una comunitat i una altra.

stats