Protesta
Societat 08/04/2024

La Policia impedeix el desplegament d'una pancarta contra l'OTAN al port de Maó

La plataforma Menorca per la Pau organitza un acte el mateix dia que havia d'arribar una fragata de suport

David Marquès
2 min
Un moment de la protesta, abans de la intervenció de la Policia.

MaóLa Policia Nacional ha impedit aquest dilluns dematí que diversos membres de la plataforma Menorca per la Pau col·locassin una pancarta gegant al penya-segat del port de Maó per tal de testimoniar el rebuig de bona part de la societat a la utilització de l’illa com a base logística de les operacions militars de l’OTAN. Segons han explicat els mateixos convocants, l’acció de la Policia s’ha produït quan s’estava començant a estendre la pancarta. El motiu dels agents per aturar l’acció ha estat que es posava en risc la integritat física dels activistes.

Així i tot, els representants de les 32 entitats vinculades al moviment l’han pogut estendre al terra del parc Rochina, on han aprofitat per presentar la renascuda plataforma. Ho han fet justament el dia que la fragata Navarra, de l’Armada espanyola, havia de fer entrada al port de Maó per participar en l’operació Sea Guardian de l’Aliança Atlàntica, una escala que no s'ha produït.

La suspensió de l’escala demostra, segons la coordinadora d’EU i coportaveu de la plataforma, Ester Piñeiro, que “la mobilització social funciona. Estam aconseguint que, amb tot aquest enrenou que hem muntat en només uns dies, es prenguin decisions”. El que reclamen sindicats, associacions veïnals, entitats socials i agrupacions polítiques és que “l’OTAN cessi l'escalada bel·licista”.

Aina Rodríguez, una dona que, a títol particular, també s’ha volgut sumar a la plataforma, ha estat aquest dilluns l’encarregada de demanar públicament que l’OTAN no tingui ja cap base activa “ni a Menorca ni enlloc. Ho volem dir fort i clar: no a la guerra i sí a la pau”. L’acte d’avui ha estat posterior a la manifestació d’aquest diumenge, que va aplegar mig miler de persones i que acabà amb la lectura d’un manifest davant la seu de la Comandància Naval de Menorca.

L’anunci recent –matisat pel Ministeri de Defensa– que el port de Maó continuarà sent escala per a les flotes de l’OTAN a la Mediterrània ha revifat, 20 anys després, el moviment social antibel·licista a Menorca. El simple recordatori que el port de Maó ja és una de les tres bases espanyoles que donen suport logístic puntual, i “amb autorització diplomàtica permanent”, per a missions internacionals ha mobilitzat coordinadores socials, sindicats i agrupacions polítiques. 

stats