Publicitat
Publicitat

ECONOMIA

El risc de pobresa de les dones majors de 65 anys és un 12% superior al dels homes a Espanya

Un estudi de VidaCaixa i l'IESE mostra com les prestacions privades en la població femenina es redueixen un 41% i la pensió pública un 38%

La majoria de conflictes de conciliació entre treball i família es resolen perquè la dona renuncia durant un període de temps a una feina remunerada, o bé redueix la jornada laboral. Aquesta situació és una de les que provoquen que els homes han treballat una mitjana de 43,4 anys, mentre que les dones només ho han fet de manera remunerada una mitjana de 12,8 anys, la xifra més baixa d'Europa. 

I això, tenint en compte que "les excedències cotitzen els tres anys sencers, actualment", ha explicat la professora de l'IESE, Nuria Chinchilla, que ha concretat que "ara faltaria que els contractes a temps parcial també cotitzessin del tot". Chinchilla ha presentat un estudi elaborat per l'escola de negocis, en col·laboració amb VidaCaixa. Una de les conclusions de l'informe és que a Espanya, el risc de pobresa de les dones és un 12% superior que el dels homes.

La diferència salarial es reflecteix directament en la pensió posterior, mentre que l'esperança de vida de les dones segueix sent superior a la dels homes. L'estudi resumeix que la dona cobra de mitjana un 30% menys, aporta un 20% menys a plans de pensions privats, obté un 41% menys de prestacions privades, percep un 38% menys de pensió pública i, a més, viu cinc anys més que l'home.

Per eixugar aquestes diferències, l'informe presenta un decàleg de mesures. Hi destaquen les següents:

1-La necessitat de complementar la pensió pública des de l'inici de la vida laboral

2-Que l'Estat aporti la cotització de jubilació en casos de reducció de jornada per tenir cura dels fills

3-Que el temps dedicat a l'atenció dels fills fins a 12 anys i a familiars dependents computi com a temps cotitzat

4-Desgravació fiscal de la renda familiar de les aportacions d'estalvi per la jubilació del pare o de la mare mentre hagin d etenir cura dels fills més petits o persones grans dependents

5-Desgravació fiscal del cost dels cuidadors familiars i llars d'infants

6-Revisar la pensió de viduïtat pel que fa a no cotitzadors, ja que el cònjuge vidu continuarà suportant més del 50% dels costos fixos de la situació anterior.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF