La població d’entre 66 i 79 anys, en terra de ningú en la vacunació

Els experts avisen que son persones actives amb més risc de contraure el virus i acabar hospitalitzades

i
ARA Balears
4 min
Vacunació contra el covid a l'hotel Europa Plaza de l'Hospitalet de Llobregat

BarcelonaAmb la represa aquest dimecres de la vacunació amb AstraZeneca de la població d'entre 55 i 65 anys, ara el segment que queda més desprotegit és el de 66 a 79 anys, que haurà d'esperar que arribin més vacunes de Pfizer per poder ser vacunats, cosa que podria ser a partir del mes de maig, quan s’acabi de vacunar els majors de 80 anys, i es començarà per les persones d’entre 70 i 79 anys. No obstant això, els experts consultats consideren que la vacunació s'hauria d'agilitzar en aquest col·lectiu perquè són persones de risc. "És preocupant que no s'estiguin vacunant perquè són el segon grup més vulnerable", reconeix Quique Bassat, investigador ICREA de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa. "En el moment que tens coberts els grans depenents i els més grans de 80 anys –tot i que encara no s'han acabat de vacunar, i això també és inexplicable–, el següent grup vulnerable són les persones de més de 65 anys", diu Bassat, que apunta que en molts casos són de més risc perquè són persones encara actives i "amb més mobilitat i exposició que persones que estan immobilitzades o en residències". El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també coincideix a dir que són un grup vulnerable: "Són gent que viu a casa seva, sana, que no és a residències, que té comorbiditats, que són els que omplen els hospitals i són els casos que es compliquen".

A més, les persones que tenen entre 56 i 75 anys tenen més risc d'ingressar a les unitats de cures intensives (UCI) en cas de contraure covid perquè l'edat, juntament amb les patologies de base, és un factor decisiu per emmalaltir greument per coronavirus. Per exemple, una persona de 35 anys amb coronavirus té una probabilitat d’ingressar a l'UCI del 0,2%, mentre que si té entre 55 a 64 anys el risc creix fins al 3,4%. "Entenc que s'hagi accelerat en els grups professionals com sanitaris, mestres i forces de seguretat, perquè no era ètic tenir vacunes a la nevera i no usar-les, i no n'estaven traient als altres perquè no les podien rebre, però si mires les estadístiques actuals la majoria d'ingressats a l'UCI són d'aquest grup de població", sosté Bassat. És per això que tant ell com altres professionals consultats insten a vacunar ja els més grans de 65 anys. "L'estratègia lògica és protegir tota la població de més de 60 anys començant per dalt i anar baixant, però els has de protegir com abans millor si vols descarregar el sistema sanitari", assenyala el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla. També la cap de medicina preventiva i epidemiologia de la Vall Hebron, Magda Campins, s'ha mostrat partidària, en una entrevista a l'ARA, de vacunar amb AstraZeneca els més grans de 65 anys.

Els majors de 65 anys amb patologia crònica o malalties minoritàries, com ara trasplantats, pacients de càncer tractats amb quimioteràpia i persones amb diàlisi, sí que estan sent vacunats, però els experts asseguren que és un percentatge petit de població.

Des de la Conselleria de Salut de les Illes Balears han assegurat que són conscients que la gent que està dins d'aquesta franja d'edat són persones de risc, però remarquen que abans han d'acabar de vacunar la gent de més de 80 anys per començar a baixar l'edat de vacunació. "Aquest col·lectiu, per ara, només es pot vacunar amb Pfizer però estam pendets de si hi ha modificacions amb AstraZeneca i de a qui se li podrà administrar la de Jansen", han dit. "Tot d'una que els poguem vacunar ho farem perquè sabem que són persones més vulnerables".

Tornar a aixecar el límit d'edat

"La vacunació amb AstraZeneca ha de ser sense límit d'edat, com han fet els britànics", argumenta el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós. Després de setmanes demanant a l'Estat que eliminés el topall de 55 anys per la vacunació amb AstraZeneca, ara el pas següent és aixecar qualsevol limitació d'edat per poder vacunar també els més grans de 65 anys. "Podem tenir gent a qui, per raó d'edat, encara li quedin setmanes per ser vacunada i ens preocupa perquè això és una cursa entre el virus i les seves variants i nosaltres i les vacunes i, de moment, no tenim avantatge. O vacunem més de pressa la població de més risc o el virus es pot tornar a desbocar", diu Trilla. Reconeix que no hi ha prou vacunes per a tota la població. "¿Però tenim vacunes que es podrien fer servir si es canvia el topall d'edat? Probablement sí". "L'evidència ens marca que hem de vacunar tots els grups. Els britànics han demostrat que la vacuna d'AstraZeneca té cobertura per als grups de població de gent gran. Amb la vacuna de Pfizer tampoc hi havia estudis en més grans de 90 anys i els vam vacunar a les residències.

Segons les dades de l'assaig clínic que AstraZeneca ha dut a terme als Estats Units, la vacuna d'Oxford té un 79% d'efectivitat en la prevenció del covid-19 simptomàtic i un 100% en la prevenció de malalties greus i hospitalitzacions. En els participants de més de 65 anys, l'eficàcia va ser del 80%. La companyia ha d'actualitzar, però, aquestes dades després que els Estats Units n'hagin qüestionat els resultats.

Actualment l'Agència Europea del Medicament ha autoritzat l'ús de quatre vacunes al territori europeu. Pfizer s'injecta als més grans de 80 anys, a professionals sanitaris i a grans dependents, i s'espera que també sigui per al tram d'edat inferior, d'entre 70 i 79 anys. Moderna, sense límit d'edat, s'està adminsitrant també a personal sanitari i sociosanitari i a persones amb patologies prèvies i AstraZeneca es destina als professionals essencials i ara també s'administrarà a la població d'entre 60 i 65 anys, després d'augmentar el límit d'edat.

stats