Societat 20/09/2023

La Plataforma contra els Megacreuers considera que les dades de l'APB sobre la contaminació dels creuers no són veraces

Asseguren que l'anàlisi publicada no es correspon amb la realitat i demanen canvis

ARA Balears
2 min
Un megacreuer al port de Palma.

PalmaLa Plataforma contra el Megacreuers ha emès un comunicat en què denuncia que les dades publicades per l'Autoritat Portuària de les Balears sobre la contaminació de diòxid de sofre dels creuers al port de Palma durant els mesos d'estiu "no són suficients" i no demostren els nivells de contaminació que es viuen a causa d'aquest model turístic. Des de l'entitat asseguren que hi ha diversos factors que no es tenen en compte en aquesta anàlisi i que, per tant, la informació que ofereixen no és completa i és esbiaixada.

En aquest sentit, remarquen, per una banda, que la temporada alta de creuers no es limita a l'estiu. De fet, el mes amb major nombre d'escales de creuers és el mes d'octubre (ja dins el que les dades d'APB considera "temporada hivernal"). D'altra banda, expliquen que el diòxid de sofre es converteix en micropartícules en suspensió en entrar en contacte amb una exposició més perllongada al sol i les altes temperatures, com pot passar molt més fàcilment a l'estiu i que, per tant, això no vol dir que hi hagi menys contaminació, sinó que aquesta es transforma.

A més, també han denunciat que en l'informe de la Xarxa Ciutadana de Sensors de Qualitat de l'Aire que van presentar recentment es demostrava que la major concentració de micropartícules (altament nocives per a la salut) es registrava, precisament, el mes d'octubre. I no només això: fent una anàlisi detallada de les hores de major concentració vàrem comprovar que aquesta es dona a les hores on hi ha més creuers atracats al Port de Palma. Així, asseguren que les dades publicades per l'APB no són reals i ofereixen una visió interessada de la problemàtica per al canvi climàtic que provoca l'arribada d'aquestes embarcacions a Ciutat.

Amb tot això, des de la Plataforma contra els Megacreuers remarquen la necessitat de millorar i fer més rigorosos els processos i sistemes d'anàlisi de dades que duen a la redacció d'informes de qualitat de l'aire per part de l'Autoritat Portuària. En aquest sentit, denuncien que una medició i mostra aleatòria d'un únic component contaminant, com pot ser el diòxid de sofre no és suficient.

En el comunicat, la plataforma ha informat, també, que estan fent feina amb l'assessorament d'experts científics per tal d'oferir una anàlisi detallada de les falles en els sistemes de medició de la contaminació de l'aire i facilitar una proposta concreta que ofereixi a la ciutadania i a les institucions informació completa i detallada amb la qual "prendre decisions responsables sobre el tràfic de creuers a la nostra ciutat, pel bé i la salut de residents i visitants".

stats