La plataforma del Govern per recollir aportacions ciutadanes contra la saturació encara no funciona

Les propostes, que hauran d'analitzar dotze grups de treball, s'havien de poder presentar des de la setmana passada

La presidenta del Govern, Marga Prohens, el dia que es va presentar la plataforma de participació.
17/06/2024
2 min

PalmaLa plataforma que el Govern prepara per recollir iniciatives de ciutadans i entitats per al Pacte per la sostenibilitat encara no està en marxa perquè, segons ha pogut saber l'ARA Balears, es treballa en la protecció de dades dels participants, que s'hauran d'identificar per enviar propostes. La recollida d'iniciatives, que havia de funcionar des de la setmana passada, és la primera passa del Pacte –la plataforma durà el nom de 'Les Illes que estimes, tu tries'. Després, una dotzena de grups de treball les filtraran i faran arribar les que trobin adients al comitè d'experts que coordina tota la feina, el director del qual és el catedràtic d'Economia Antoni Riera.

A partir d'aquí, els experts seran els encarregats d'elaborar un document que servirà de base per prendre les mesures oportunes, la finalitat de les quals serà pal·liar els efectes de la saturació que pateixen les Balears i millorar la qualitat de vida dels residents. Ara bé, aquestes tasques s'iniciaran sense un calendari ni un termini per enllestir l'informe. De fet, els responsables d'aquesta iniciativa no han assegurat que es pugui posar en marxa cap mesura abans de la temporada 2025.

Els 12 grups de treball abastaran diferents àrees de feina: qualitat, formació i benestar laboral, innovació i digitalització, estratègia turística, demanda turística sostenible, transport aeri i portuari, transport terrestre, serveis i infraestructures turístiques, recursos naturals, patrimoni, sostenibilitat ambiental, sostenibilitat social i, finalment, competitivitat turística.

La Mesa del Pacte per a la sostenibilitat que ha posat en marxa el Govern es va reunir per primera vegada fa gairebé un mes. Segons es va manifestar llavors, l'objectiu de tota aquesta feina és elaborar un document que serveixi com a full de ruta de la transformació del model turístic i posar solució al malestar que la saturació turística ha generat en la ciutadania.

D'altra banda, cal recordar que la majoria dels participants del Pacte són entitats i patronals proturisme i que la representació de l'activisme social i ecologista es redueix al Fòrum de la Societat Civil, el GOB, el Grup Excursionista de Mallorca (GEM), la Federació d'Associacions de Veïns i Tramuntana XXI. Sobre aquest desequilibri, el Govern ha indicat que totes les entitats que vulguin participar-hi ho podran fer a través de la plataforma quan estigui en funcionament.

stats