Societat 12/01/2022

Les places turístiques de Mallorca han augmentat un 25% en set anys

Terraferida denuncia que el canvi de model econòmic és una mentida

ARA Balears
2 min
Turistes al centre de Palma

PalmaTerraferida ha denunciat que el canvi de model econòmic a les Illes Balears és lluny de ser una realitat, ja que des del 2015 el Govern ha aprovat la creació de més de 80.000 places turístiques. Així, en els darrers set anys el nombre total de places turístiques legals a l'illa ha augmentat un 25%. Segons ha detallat l'entitat ecologista a través d'un comunicat, es reparteixen entre 307.443 d'hoteleres i 103.130 de lloguer turístic i d'altres tipologies.

Durant el 2021, un any marcat per la pandèmia i durant el qual s'ha marcat com a objectiu diversificar l'economia i canviar el model turístic, la Conselleria de Turisme ha atorgat 2.013 noves places turístiques, fet que eleva la xifra total a 410.573. Davant aquesta situació, Terraferida ha recordat que "és difícil trobar un sol dia en què partits, organitzacions i destacats membres de la societat no parlin de canvi de model i diversificació econòmica, per no ser tan dependents del turisme", mentre que la realitat és que es continua apostant pel creixement turístic i la potenciació d'aquest model econòmic.

Increment de les places turístiques a Mallorca

Els ecologistes han fet una crida a la responsabilitat al Govern i al Consell i els convida a iniciar una nova etapa de contenció del creixement turístic. Terraferida proposa, una vegada més, un gran pacte social per arbitrar mesures de contenció i estalvi de recursos naturals (aigua, energia, sòl fèrtil) que permeti rebaixar l'obscena generació de residus i millorar la qualitat de l'aire i de l'aigua potable.

Pels ecologistes, és "imprescindible" redirigir els esforços cap a sectors oblidats i que podrien ser més estables i generadors de sobirania, sobretot davant un futur climàtic difícil. En el comunicat han destacat la necessitat de "donar una oportunitat" a la indústria local i l'agricultura ecològica, a tancar el cicle de l'aigua i reorientar construcció, fusteria, llauneria i desplegament d'energies netes cap a la rehabilitació de barris i pobles, on hi ha dècades de feina.

Així, els ecologistes han reclamat que s'estableixi una moratòria de places turístiques, es revisi la llei turística amb criteris de sostenibilitat, s'introdueixi el 2x1 (2 places turístiques de baixa per cada una de nova), no es renovin les llicències turístiques a habitatges plurifamiliars i també han exigit al Govern que clausuri desenes de milers de places turístiques il·legals.

stats