Societat 06/06/2020

Entitats ciutadanes i arquitectes: "Palma necessita polítics oberts a processos de col·laboració amb els veïns"

Experts expliquen els projectes de revitalització dels espais públics que s'han fet a les seves ciutats

Catalina Riera
2 min
L'ajuntament de Palma vol convertir les galeries de la Plaça Major en un aparcament

Palma"Palma necessita polítics compromesos i oberts a processos de col·laboració amb els ciutadans", aquesta és la principal idea a la qual han arribat els experts i representants de col·lectius i entitats que treballen per a la revitalització d'espais públics urbans, durant la xerrada Zones zero: experiències urbanes de participació ciutadana, organitzada per Palma XXI i l'Associació de Veïns de Canamunt i la Calatrava.

Aquesta activitat s'ha duit a terme per parlar del futur de les galeries de la plaça Major, ja que "l'única proposta de l'Ajuntament de Palma ha estat dedicar-la a fer més aparcaments", exposen les entitats, que consideren que ara és el moment de "repensar" el futur d'aquest indret emblemàtic de Palma.

Durant la xerrada, s'ha fet una comparativa dels models de gestió dels espais públics d'altres ciutats, com també dels processos participatius i de cooperació ciutadana que s'han fet per recuperar-los. Per exemple, l'arquitecte Lander Martínez ha explicat un projecte que varen fer a l'antiga estació d'autobús de Pamplona, un edifici "molt interessant per a l'especulació immobiliària", però que al final, "després d'11 anys, es va convertir en habitatges municipals" .

"És importantíssim que l'administració s'involucri en la defensa d'aquest tipus d'espais i fer-ho amb la col·laboració dels ciutadans," ja que així "no parlaríem de tècnics, sinó de ciutadans", ha destacat l'arquitecta i urbanista Itzíar González. En aquest sentit, ha comentat que "quan una part de la ciutat queda buida i obsoleta, qui la rescata són els ciutadans amb la seva responsabilitat i capacitat d'organitzar-se, ja que ningú expressa millor l'interès general".

Per part seva, la moderadora del debat i membre de l'Associació de Veïns de Canamunt, Tina Codina, ha destacat que, després de la crisi sanitària, "s'han reafirmat moltes de les idees" que plantejaven des de l'entitat. Així doncs, ara són necessaris "nous models i una nova manera de relacionar-se amb les administracions, per tal de fer ciutats més dinàmiques".

stats