Societat 11/01/2019

La casa de Josep Maria Llompart ja llueix una placa en homenatge del poeta i de la seva dona, Encarnació Viñas

Després d'anys de reivindicació per part dels veïnats i ARCA, l'Ajuntament de Palma ha recordat aquest divendres la figura del poeta

Aina Riera Serra
2 min

Palma"Morir, senzillament-morir-nos, aquest hivern tan prim, de plomes d'àngel, a les set del capvespre, quan els vidres es tornen de vellut, quan la campana dolcíssima de l'ombra repica antics perfums de llenya seca...".

Amb aquests versos del poema "Hivern" s'ha iniciat aquest divendres l'acte d'homenatge al poeta mallorquí Josep Maria Llompart. Joan Carles Palos ha recitat per inaugurar també la placa que s'ha instal·lat a la façana del número 18 del carrer Llorenç Riber, el que va ser el domicili habitual de Llompart i de la seva dona, Encarnació Viñas.

A la placa s'hi pot llegir la següent inscripció: "En aquesta casa visqueren Josep Maria Llompart de la Peña (1925-1993), escriptor, poeta i activista cultural. Encarnació Viñas Olivellas (1919- 2003), mestra i pedagog. I acaba amb uns altres versos de Llompart, "Mai no et deturis no hi ha fi ni principi".

A l'acte hi han assistit el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Llorenç Carrió, la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, la neboda d'Encarnació Viñas, Cèlia Riba, l'escriptora Antònia Vicens, molt amiga de Josep Maria Llompart, la presidenta d'ARCA, Àngels Fermoselle, entre altres personalitats del món polític i del barri.

El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha recordat a Llompart "com un gran poeta, ciutadà exemplar que posà a disposició del seu poble el seu talent i el seu activisme".

La neboda d'Encarnació Viñas, Cèlia Riba, ha dit que aquest és un reconeixement merescut tot i que ha dit que a la placa hi ha trobat a faltar el nom de Cèlia Viñas, la germana d'Encarnació, que també va ser poeta i mestra d'escola a Almeria.

Cèlia Riba, la neboda d'Encarnació Viña, ha recordat les figures de Llompart i la seva tieta

Cèlia Riba ha dit que per la casa de Josep Maria Llompart i Encarnació Viñas hi varen passar personalitats molt remarcables del món intel·lectual i literari, com tota la generació dels 70, autors com Gabriel Janer Manila, Antònia Vicens, Blai Bonet, Jaume Vidal Alcover, Maria Aurèlia Campany, Joan Fuster o Carles Riba, entre molts altres.

La consellera de Cultura, Fanny Tur, ha assegurat que Llompart va contribuir a fer de Palma una capital literària i ha recordat l'aportació de l'activisme del poeta a la ciutat.

La presidenta d'ARCA, Àngels Fermoselle, ha declarat que aquest "és un reconeixement necessari a la parella de Viñas i Llompart, que visqueren a la casa familiar d'ella i que sempre suposà un niu de cultural pel barri de Pere Garau". Fermoselle ha recordat que ARCA va publicar ara fa deu anys el llibre "Pere Garau, un barri amb història" per posar en valor la seva figura i que varen aconseguir que es milloràs la plaça pròxima a l'habitatge i que es col·locàs una escultura dedicada a Encarnació".

stats