Societat 03/06/2020

PIMEM reclama un ERTO turístic que duri fins l'abril del 2021

Assenyala que amb la normativa actual "moltes empreses i autònoms" no obriran aquest estiu i això provocarà un enfonsament de la contractació laboral

Ara Balears
2 min
Pimem demana mesures que ajudin a  la reobertura dels negocis

PalmaLa Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) ha sol·licitat al govern espanyol un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) turístic que duri, "com a mínim, fins a la Setmana Santa del 2021". Considera "imprescindible" posar en marxa una nova modalitat d'ERTO, ja que els actuals acaben dia 30 d'aquest mes de juny, un fet que provocarà que moltes pime i autònoms no puguin obrir durant la temporada alta, i com a conseqüència s'enfonsarà la contractació laboral i caurà tota l'activitat, segons exposa l'entitat en una nota.

PIMEM recorda que el pes del turisme en el Producte Interior Brut (PIB) estatal és d'un 15%, mentre que a les Balears és d'un 40%. Per això, considera "necessari" que el govern espanyol atengui les peticions de les comunitats vinculades a aquest sector, ja que es tracta d'un pilar fonamental, que directament o indirectament influeix en el benestar social i econòmic de totes les illes.

En aquest sentit, apunta que la darrera modificació dels ERTO condiciona "de manera greu les empreses" i també provoca que "moltes pime del sector turístic continuïn tancades", i considera que amb aquesta situació "s'obliga les empreses a carregar amb un pes econòmic" que no estan preparades per afrontar.

"Que una empresa hagi de pagar la cotització a la Seguretat Social de tota la plantilla, inclosa la dels ERTO, encara que aquesta decideixi incorporar només un empleat, no és una mesura favorable a la recuperació del teixit empresarial", afegeix.

Aquest fet demostra que "als empresaris no se'ls ajuda amb la reobertura" i, a més, "penalitza aquelles persones que encara no s'han pogut incorporar al seu lloc de feina", apunta. Així mateix, recorda que sense l'obertura dels negocis "no es pot incorporar cap treballador i, per tant, l'activitat laboral cau radicalment".

PIMEM aposta per unes mesures que "incentivin" la reobertura dels negocis, que es donin "facilitats i reduccions de despeses", perquè si no es fa així "la recuperació serà impossible". També recorda que "les empreses són el principal motor laboral del país i sense elles no es podrà sortir de la crisi".

stats