Societat 16/12/2020

Els pescadors de Menorca temen no poder abastir la demanda de gamba vermella per Nadal

La manca d'aquest crustaci està provocant que augmenti la demanda del calamar

Ivan Martin
2 min
Pescadors capturen gambes vermelles en una fotografia d'arxiu.

MaóEls pescadors de Menorca adverteixen que no estan capturant la gamba vermella i temen no poder abastir-ne la demanda per a aquestes festes nadalenques. Així ho afirma el patró major de la Confraria de Pescadors de Maó, Pito Quintana: “Estam davant una crisi de la gamba menorquina”. Lamenta que “ens queden pocs dies per sortir a pescar i la gamba continua sense aparèixer”. Quintana explica que els pescadors les capturen en unes plataformes, però a diferència d’altres anys, no han aparegut. “No sabem si estan més al fons o els corrents marins les han desplaçat a una altra banda”. Per tot, el patró major de la confraria ho té clar: “Veig molt just abastir la demanda de Nadal”.

La manca de gamba vermella està provocant que augmenti la demanda de calamar, un altre clàssic en els àpats dels menorquins. L’activitat pesquera manté xifres similars en comparació amb el mateix període de l’any passat, malgrat les dificultats econòmiques derivades del covid-19. En aquest sentit, Pito Quintana diu que estan satisfets: “Anam venent el que pescam. Són poques les barques que surten a aquestes altures d’any, però la facturació és similar a la del 2019”.

A més del calamar, el rap, el déntol i el pagre són els peixos més demandats pels clients, i en el capítol de marisc, els cornets de Menorca i les escopinyes no faltaran a les taules dels menorquins aquest Nadal. Les poques gambes que es capturin sortiran a la venda per un preu mitjà de 30-35 euros la petita, 55-60 euros la mitjana, 70 euros la gran i 80 euros la més gran. Curiosament, la caiguda de la gamba també es deixarà notar en altres mercats compradors com Mallorca, Catalunya, Madrid, Castella i Lleó i Galícia.

stats