Cinema

Una periodista espanyola denuncia Gérard Depardieu per violació

Arran de la publicació de diferents denúncies a l'actor, la periodista va recordar els fets ocorreguts el 1995 durant una entrevista amb Gérard Depardieu

4 min
Gerard Depardieu va presentar ahir a la Berlinale  la seva nova pel·lícula, Saint Amour.

BarcelonaRuth Baza, periodista i escriptora espanyola, s'ha sumat a les denúncies per violació que des de fa mesos acumula Gérard Depardieu. Dijous passat la col·laboradora de mitjans com Cosmopolitan, GQ i El Mundo va dirigir-se a la Policia Nacional per denunciar uns fets ocorreguts l'any 1995, quan ella tenia 23 anys. Va ser el 12 d'octubre d'aquell any, quan Baza va viatjar fins a París per entrevistar Depardieu amb motiu de l'estrena del film Le colonel Chabert. Petons, tocaments als pits i la penetració dels dits de l'actor a l'entrecuix són els fets que la periodista va viure en l'entrevista que sortiria publicada en el número 2 de la reconeguda revista Cinemanía.

La denúncia arriba després que la setmana passada es conegués la mort d'Emmanuelle Debever, una de les primeres dones a denunciar Gérard Depardieu per agressió sexual durant el rodatge de Danton, l'any 1983. A hores d'ara la justícia francesa investiga la mort de l'actriu francesa, que a finals de novembre es va llançar al Sena després de deixar escrita una carta "preocupant" al seu domicili de París. Per bé que els equips de mèdics la van rescatar del riu i va ser hospitalitzada, el dia 6 de desembre Debever va perdre la vida a l'edat de 60 anys.

Arran de la repercussió pública que va tenir la denúncia de Debever l'any 2019 i les publicacions que va fer al seu perfil de Facebook els següents anys, altres dones han començat a acusar l'actor de diferents episodis d'agressions sexuals. Paral·lelament, aquest cap de setmana han transcendit unes declaracions sexistes i amb comentaris obscens que han provocat que la ministra de Cultura francesa, Roma Abdul Malak, hagi anunciat que s'estudiarà retirar la condecoració de la Legió d'Honor que se li va atorgar a l'actor l'any 1996.

Fins ara, l'última dona que es tenia coneixement que hagués interposat una denúncia a l'intèrpret era l'actriu francesa Hélène Darras. El setembre passat, la intèrpret va posar en coneixement policial que havia estat agredida sexualment per l'actor durant el rodatge de Disco, l'any 2007, quan ella tenia 26 anys. Però avui s'ha sabut que Depardieu té una nova acusació. La periodista Ruth Baza ha fet públic que aquest dijous va dirigir-se a la Policia Nacional per denunciar un presumpte episodi de violació durant una entrevista a l'actor l'any 1995.

Els fets, com sovint passa en episodis traumàtics, havien quedat enterrats en la memòria de Baza durant gairebé tres dècades. Va ser a l'abril d'enguany que la periodista va llegir la notícia sobre la denúncia de 13 dones que relataven haver patit diferents actes de violència sexual o comportaments inapropiats de l'actor de 76 anys. Llavors Baza va sentir "un clic interior". La sensació d'haver viscut uns fets similars la va portar a rellegir el diari personal que escrivia des que era petita, i entre aquelles pàgines va trobar el relat del dia 12 d'octubre del 1995. La història que va narrar aquell dia era el relat d'una violació. Arran del que va escriure i de la recuperació del record va poder reconstruir els fets que han estat denunciats aquest dijous en una comissaria de Torremolinos.

El relat del diari personal

Ruth Baza tenia 23 anys quan va viatjar a París per entrevistar l'actor francès per l'estrena de la pel·lícula Le colonel Chabert, el 1995. "Era una gran oportunitat, l'entrevista bomba que estava esperant i, a més, amb un actor que sempre m'havia agradat", són les paraules que ella mateixa va escriure el 17 d'octubre al seu diari personal. La trobada amb Gérard Depardieu va tenir lloc a les oficines de Roissy Films, a l'avinguda de Georges V de París. L'entrevista, que va durar més d'una hora, va desenvolupar-se sense cap fet destacable. Però en acabar la trobada, Depardieu va llançar-se damunt d'ella, la va començar a petonejar mentre mantenia una mà a l'entrecuix i més tard penetraria els seus dits a través de la roba. "Em va abraçar, era molt alt i molt fort, i jo molt prima, i no podia escapar, estava atrapada". Així és com va relatar els fets de fa 28 anys en una carta oberta publicada el mes de juny.

"Em va petonejar als llavis profundament, i després va continuar a la cara, una vegada i una altra. De sobre vaig notar la seva mà al meu pit i després a l'entrecuix, no podia moure'm, vaig desconnectar del meu cos perquè m'havia envaït. No sentia res, només recordo l'olor d'alcohol i nicotina a la meva boca, no sé quant va durar. No podia pensar amb claredat, però sabia que allò no estava bé", va escriure la periodista de llavors 23 anys. Aquells fets no només van quedar anotats en el diari personal que ha recuperat, sinó que a l'arribar del viatge a París en va parlar amb la seva mare i amb Javier Angulo, que en aquella època era el director de la revista Cinemanía. Llavors ningú va atrevir-se a fer públic els fets ocorreguts i tampoc a denunciar-los. Ara, que ja fa vuit anys que van prescriure els fets, només espera que la seva denúncia serveixi per ajudar altres persones que han estat abusades en el passat i que anys més tard són capaces de recordar els fets i superar-los.

stats