Societat 30/06/2023

Una de les periodistes del cas Mòbils s'empara en el dret al secret professional per no revelar les seves fonts

Nova jornada del judici contra els investigadors del cas Cursach

ARA Balears
2 min
Vista general del judici contra els investigaors del cas Cursach.

PalmaLa periodista d'Europa Press del cas Mòbils, a la qual van confiscar el telèfon i material de feina, s'ha emparat en el dret al secret professional i la protecció de les seves fonts durant el judici contra els investigadors del cas Cursach. Així ha contestat la professional aquest divendres a les preguntes, breus, del Ministeri Públic, durant una nova sessió del judici. Quan el fiscal Tomás Herranz li ha demanat qui li va facilitar l'informe econòmic del grup Cursach, la periodista ha sentenciat que "no ho revelaré".

Per part seva, el periodista de Diario de Mallorca a qui també van confiscar el telèfon ha afirmat que les notícies publicades relacionades amb el cas Cursach estaven "totes contrastades" i també ha rebutjat esmentar les seves fonts. El professional ha reconegut que va tenir l'informe econòmic del grup Cursach, però no només ell, sinó "molts periodistes més". "Puc dir amb orgull que no hi ha hagut ni una sola demanda, perquè tot està confirmat i tot és real. No vull presumir, però tenia molta gent de les parts", ha recalcat.

Responent a la pregunta sobre la confiscació del telèfon, la periodista d'Europa Press, ha explicat a la Sala que van ser dos policies, juntament amb un tercer i una secretària judicial, i es van tancar amb ella en un despatx de la seu d'Europa Press. "Em van entregar l'ordre judicial, la part dispositiva, però vaig protestar perquè entenia que vulnerava el meu dret al secret professional", ha continuat. Referent a això, ha recordat que els policies li van manifestar que "allò era la llei i que no hi podia fer res", per la qual cosa finalment es van endur ordinadors i diversa documentació.

Per part seva, el redactor de Diario de Mallorca ha detallat, amb relació a un registre que es va produir a la Conselleria de Turisme amb motiu del cas Cursach, que per conèixer què estava passant va cridar el policia acusat Iván Bandera, però no li va agafar el telèfon. Al cap de poc temps, ha continuat, va aconseguir parlar amb l'agent "en una conversa d'un minut", i percebé el to d'"una persona que no et vol contar res". "Li vaig demanar si estaven escorcollant la Conselleria i em va dir que no, que havien anat a demanar expedients", ha assenyalat.

Sobre això, el redactor ha recordat que, segons la versió dels comissaris que van investigar les revelacions de secrets, l'inspector de Blanqueig José Luis García Reguera va cridar Iván Bandera perquè cridàs al periodista i ordenar-li la presència d'un fotògraf, fet que el testimoni ha negat. "Això és una bogeria, una novel·la de ficció", ha sentenciat.

Cal recordar que el passat 23 de gener el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) va decretar nuls els rastrejos de telefonades i la confiscació de telèfons a periodistes de Mallorca que cobrien el cas Cursach, unes mesures adoptades pel jutge Miquel Florit el 2018. En concret, es van estimar íntegrament quatre recursos presentats per Europa Press contra les mesures d'investigació acordades fa quatre anys, després que el Tribunal Constitucional, el març de 2022, donàs la raó als periodistes i en declaràs el dret d'impugnar les mesures.

stats