Societat 30/06/2023

El comissari defensa la innocència de Gijón en la causa de l'ORA

Assegura que les acusacions que se li atribuïen són mentida

ARA Balears
5 min
Els investigadors del cas Cursach, durant el judici.

PalmaEl comissari que va iniciar la investigació de revelació de secrets que va desembocar en el judici contra els investigadors del cas Cursach ha defensat la innocència de l'expolític del PP Álvaro Gijón. En aquest sentit, ha assegurat que, "de totes les acusacions que li atribuïen, s'aporten proves que amb la mínima comprovació s'hauria vist que és mentida".

"Sabem que és mentida perquè seguim totes les proves que van demanar les defenses", ha expressat el testimoni al Tribunal. També ha recordat que a l'expolític se'l va acusar del presumpte tripijoc de l'ORA "quan no hi ha res".

Cal destacar que la sessió d'aquest dimecres es va ocupar sencera amb la declaració del comissari, qui va contestar al Ministeri Públic, a acusacions particulars i a part de les defenses. Aquest dijous ha continuat amb l'interrogatori de l'advocat Pedro Horrach, que representa el subinspector acusat Miguel Ángel Blanco.

Durant la seva intervenció, el comissari ha relatat, en primer lloc, que, després de rebre la informació del telèfon del policia Iván Bandera, van reclamar una ampliació de la investigació. En aquesta línia, ha explicat que, quan va investigar el xat i va veure "la gravetat dels fets", va anar a la Fiscalia a traslladar aquesta informació.

"Surten totes aquestes coses del jutge –Manuel Penalva– i el fiscal –Miguel Ángel Subirán–, en donam còpia i l'estudien. Mentrestant, nosaltres continuam amb l'estudi d'aquest xat, de la troballa casual", ha matisat al Tribunal. A més, ha afirmat que les diligències es van detenir fins que es va concedir l'autorització per investigar "la resta de coses".

"Semblava que havien coaccionat persones, segons el xat. A partir d'aquí anam cridant testimonis i fent totes les investigacions que requerim", ha continuat el testimoni. Així mateix, preguntat per Horrach pels llistats de trucades dels periodistes, el policia ha expressat que el van sol·licitar perquè pensaven que hi podrien trobar més indicis. "Pensam que ells hi eren i que podria sortir més gent, precisament del Jutjat o de la Fiscalia".

D'altra banda, sobre una testimoni concreta del cas ORA, el comissari ha dit que no recorda si, quan li van prendre declaració, la van comparar amb la feta anteriorment. "Sí que es van comparar la majoria de les declaracions, jo crec que totes, però no li ho puc dir", ha contestat.

L'altra policia que va fer la investigació de revelació de secrets, que ha desembocat en el judici contra els investigadors del cas Cursach, ha advertit l'advocat de l'exjutge Manuel Penalva i l'exfiscal Miguel Ángel Subirán, Javier Berninaga, que "té 12 jutjats a Palma" si el vol denunciar. Així s'ha dirigit l'investigador al lletrat durant l'interrogatori fet per Berninaga a la sessió d'aquest dijous. Prèviament, a preguntes també d'aquest advocat, el policia ha recordat que quan van concloure que la denúncia de la madame era falsa, varen avisar l'exmagistrat i el seu company va proposar al jutge la investigació d'un altre testimoni protegit, un fet al qual Penalva es va negar.

Això, segons ha explicat, li va provocar certa decepció respecte del seu company: "Jo volia partir d'aquell lloc, no volia investigar més ningú, semblava que feia qualque cosa que molestava Subirán, no volia tornar a participar en res de blanqueig en la meva vida". Seguidament, ha relatat que la documentació del cas Cursach l'aconseguiren a través de les persones que havien estat investigades. Igualment, sobre les fitxes policials, que es trobaven en una carpeta del Grup de Blanqueig, ha assenyalat que hi va accedir en considerar que "no era necessari" sol·licitar cap autorització.

Durant la declaració, el policia s'ha referit també al xat 'Sancus', del qual va extreure "una sèrie de coses que semblen delictives". "Semblava que parlaven d'un parany per ficar a la presó una persona", ha especificat. Igualment, ha dit que les detencions que es feren en el marc de la causa ORA van ser il·legals, i ha basat aquest argument en la finalitat que tenien. D'altra banda, a preguntes de la defensa de la subinspectora Blanca Ruiz, ha reconegut que "ningú" va assenyalar l'acusada com a autora de coaccions.

Un membre del Grup de Blanqueig de Capitals ha assenyalat aquest dijous, en qualitat de testimoni, que entre el subinspector del Grup, Miquel Ángel Blanco, i el policia Iván Bandera hi havia "discrepàncies" arran de la investigació del cas de la madame. Cal recordar, sobre aquest darrer, que es tractava d'una testimoni protegida que va denunciar haver estat segrestada per dos inspectors per declarar en contra de Cursach, la investigació de la qual es va arxivar. "Aquest va ser un punt d'inflexió i aquí sí que hi va haver certes discrepàncies", ha reiterat a la Sala.

A més, el testimoni, quan ha estat demanat per aquesta qüestió, ha assenyalat que l'inspector cap del Grup, José Luis García Reguera, li va reconèixer que "no estava a gust" amb Subirán. Quant a l'expolític Álvaro Gijón i la seva família, el policia ha contat que ell es va encarregar d'analitzar els comptes bancaris, centrant-se en els de la mare i en una societat. La conclusió a la qual va arribar estava relacionada amb el reconeixement del deute. Concretament, del reconeixement es varen pagar 4.500 euros, mentre que el reconeixement del deute era d'uns 225.000, segons ha revelat l'agent.

També ha descrit l'entrada i escorcoll en el domicili del germà de Gijón, que es va fer "sense cap incidència". "Cercàvem documentació i tot el que hi estigués relacionat. No es va fer una recerca exhaustiva de diners", ha remarcat. Pel que fa a la relació de Bandera amb els periodistes, ha afirmat que "sí que tenia contactes" i ha fet referència a "salutacions protocol·làries" entre l'acusat i els periodistes.

Altres testimonis

"Ens va venir a informar del tema i se'n va anar. Ens va dir que estiguéssim tranquils, que declaréssim el que hagués passat", ha explicat un agent de la Policia, que ha afegit que va tenir la "percepció" de "guiar" la declaració perquè "es va presentar allà sense estar citat" i per "insistir" en el fet que estiguessin tranquils.

Una altra testimoni, en aquest cas una funcionària del jutjat d'Instrucció 12 de Palma, la titularitat de la qual requeia en aquell moment en Penalva, ha afirmat que hi havia aixecaments parcials del secret de les causes, per exemple en el cas de l'agenda la madame. Pel que fa a les transcripcions de les declaracions de les quals s'encarregava, ha assegurat que les feia d'una manera literal i que el fiscal insistia en aquest aspecte.

A més, en referència a Miguel Ángel Blanco, a qui ha descrit com un "professional", ha mencionat que alguna vegada estava "de suport", així com la subinspectora Blanca Ruiz, especialment en temes "complicats". En aquesta línia, ha indicat que una vegada finalitzaven les declaracions, s'imprimien i es llegien als declarants "i si s'havia de modificar alguna cosa es feia". Així mateix, ha negat que Penalva o Subirán provocassin moments per estar tots sols amb el declarant, sense presència de l'advocat. "Això no ho he vist en la meva vida al jutjat", ha expressat.

Durant la seva declaració, ha remarcat, en relació amb el cas ORA, que el fiscal Juan Carrau acostumava a estar present en moltes declaracions. Arran d'això, el fiscal ha mostrat nombroses declaracions de la causa en les quals la funcionària ha reconegut la firma de Subirán, advertint a l'acusació pública que ella no coneix la firma de Carrau.

El Ministeri Fiscal ha avançat que acusat la testimoni de "mentir" a la Sala per assenyalar Carrau en els interrogatoris del cas ORA. La defensa, per la seva banda, ha assenyalat a Herranz per "intentar coaccionar" a la testimoni.

stats