Societat 08/05/2023

La patrulla de l'església: veïns de Sant Jaume s'organitzen per frenar els robatoris

Arran d'alguns furts, vuit persones s'encarreguen de guardar la parròquia

2 min
Exterior de l'església de Sant Jaume, a Palma

Palma"La setmana passada vaig dir al rector: 'Aquesta marededeu tenia un rosari a la mà i ja no el té'". Així recorda Coloma, una feligresa de l'església de Sant Jaume de Palma, el moment en què es va adonar que estaven robant a la parròquia. Precisament, ella és una de les vuit dones que s'encarreguen de la seguretat a l'església, de manera voluntària. A través d'un grup de WhatsApp, s'organitzen en torns per vigilar la parròquia. "Ens posam d'acord i feim dos torns perquè no se'ns faci tan llarg", explica Coloma.

Els horaris que han establert són de dilluns a divendres, de les 17 a les 18.30 h, i de les 18.30 a les 20 h. Ara bé, Coloma detalla que fa anys que un grup de cinc dones feien la vigilància dels divendres –és el dia que l'escolà tenia lliure–, i que ella i dues dones més s'hi varen afegir més tard. Ara, que s'ha jubilat, estan a l'espera que n'arribi un altre, per això han de fer torns tota la setmana. "El rector és dins la sagristia i nosaltres som per defora i ens passejam", conta.

Malgrat que els robatoris han estat recentment, el grup es va haver de formar molt abans, perquè algú havia de guardar l'església quan no hi havia ningú. Això ha permès descobrir les darreres sostraccions i identificar, almenys, dues persones relacionades amb els fets. Segons explica la dona, un dels sospitosos és un home que hi anava cada divendres i que, amb la llanterna del mòbil, il·luminava l'interior de la bacina de la capella de sant Antoni per treure'n els doblers. Un dia ella el va trobar in fraganti, va alertar el rector –que va veure com es guardava els doblers a la butxaca– i va advertir-li que avisaria la policia. D'ençà d'aquell moment, no han tornat a veure'l a l'església.

"És difícil saber tot el que poden haver robat"

En un altre robatori, els lladres varen anar més enllà i varen endur-se l'ordinador del rector. "Hi ha dues portes: si tu ets a la principal fent alguna cosa i algú entra per la segona i se'n va a la sagristia, no te'n tems", lamenta Coloma. La dona admet que "és difícil saber tot el que poden haver robat", però que "hi ha llocs on saps que falta alguna cosa, encara que no recordes si hi havia una marededeu o una altra figura". Així, van adonant-se de petits detalls o gestos de la gent, com ara mirar dins els confessionaris per si hi troben alguna cosa.

Així i tot, afirma que des del moment en què varen començar a vigilar més, els robatoris, "aparentment, han aturat". "No hem vist que s'hagin endut res més", recalca. Cal tenir en compte que aquesta no és l'única parròquia de Palma que ha patit robatoris. El mes de desembre, la Policia Nacional va detenir un home, de 30 anys, per intentar robar una corona a l'església de Sant Miquel. Un altre cas sonat recent ha estat el robatori de gairebé 500 objectes al Santuari de Lluc per part d'un treballador, destapat per un visitant assidu.

stats