Societat 29/03/2022

Patricia Gómez assegura que el sistema de l'IB-Salut està "pràcticament recuperat" del ciberatac

L'incident va afectar més de 30.000 expedients

ARA Balears
1 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez, al Parlament balear aquest dimarts.

PalmaLa consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha assegurat aquest dimarts al Parlament que el sistema de comunicacions telemàtiques de l'IB-Salut és "segur" i està "pràcticament recuperat" del ciberatac que va patir a principi de març. Així ha respost a la pregunta de la diputada del Partit Popular, Isabel Borrás, que ha demanat quan té previst la Conselleria reestablir les comunicacions segures del Servei de Salut.

La diputada popular ha apuntat que l'incident va afectar al voltant de 30.000 persones entre pacients i professionals i que ha afectat tant les consultes com la tasca investigadora. Així mateix, Borrás també ha criticat que les primers declaracions del Govern per explicar l'atac es fessin un mes després.

Per la seva banda, Gómez ha argumentat que es varen donar les explicacions tard per recomanació de la Policia Nacional i del Centre Nacional de Criptologia per no donar a conèixer la investigació als ciberdelinqüents. La consellera també ha reconegut "les molèsties" però ha destacat "la ràpida actuació" i la inversió de mig milió d'euros per millorar la ciberseguretat del Servei de Salut.

Cal recordar que els pirates informàtics que van entrar a la xarxa interna de l'IB-Salut van accedir a un total de 30.000 expedients personals de residents a les Illes Balears. En el seu moment, Gómez va assegurar que es va poder frenar l'atac perquè l'oficina de seguretat "se'n va adonar de seguida" i per evitar que els hackers poguessin consultar més informació es varen veure obligats a restringir l'ús d'internet i varen haver de canviar les contrasenyes dels professionals.

stats