Societat 08/08/2023

El PSIB denuncia "l'adulteració" de les xifres de barracons a les escoles aportades per Educació

El partit assegura que amb les obres en execució i en projecte, es retiraran 35 aules d'aquest tipus a centres de totes les illes

2 min
El pati de l'Institut de Porreres.

PalmaEl PSIB ha qüestionat aquest dimarts en un comunicat les dades d'aules modulars (barracons) als centres de les Balears aportades per la Conselleria d'Educació i Universitats. El partit considera "demagògia propagandista" el recompte fet. La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa a la darrera legislatura, i actualment diputada socialista, Amanda Fernández, creu que la interpretació feta pel Govern és "oportunista, perquè intenten enganyar la gent comptant com a aules modulars espais que no ho són, de manera que sembli que n'hi ha més de les reals". "Només puc interpretar aquesta actuació com una adulteració de les xifres dirigida a apropiar-se de la reducció d'aules modulars que es produirà al llarg dels darrers mesos en acabar les obres i executar les que l'anterior Govern va deixar previstes al Pla d'infraestructures", diu Fernández.

Segons exposa el PSIB, amb les obres que estan en procés i les que es licitaran pròximament, es retiraran 35 aules modulars a diferents centres de les Illes Balears. El partit posa l'exemple de Sant Ferran de ses Roques, a Formentera. Segons les dades aportades per Educació, és el municipi de l'illa amb més barracons. Ara bé, el PSIB diu que "no n'hi ha cap". "Quan la nova escola va estar acabada, les aules modulars es varen cedir al Consell Insular per convertir l'antiga escola en un centre sociocultural".

Les dades d'aules modulars aportades per Amanda Fernández difereixen de les aportades per la Conselleria:

  • 2017- 2018: 120 (2 més)
  • 2018- 2019: 95 (15 menys)
  • 2019-2020: 94 (Educació no n'aporta dades)
  • 2020-2021: 119- 24 aules extra per mesures covid-19 (12 més)
  • 2021-2022: 99- 11 aules extra per mesures covid-19 (40 menys)
  • 2022-2023: 94 +12 a mitjan curs per necessitats específiques del CEIP S'Alzinar després de la catàstrofe meteorològica (46 menys)

Un Ibisec amb 0 euros

El PSIB també recorda que quan varen entrar a governar l'any 2015, l'Ibisec tenia un pressupost de 0 euros, ben igual que el 2013 i el 2014. Així ho constaten les memòries corresponents. "No hi havia cap projecte redactat ni en redacció, ni cap previsió de futur ni pla d'infraestructures". "En canvi, el Govern sortint ha deixat un pla d'infraestructures fins a l'any 2031 amb un estudi de les necessitats i previsions dels centres educatius, 45 projectes en redacció i una reserva pressupostària de 81 milions d'euros", exposen els socialites.

Entre aquests projectes, s'inclouen els nous centres IES Maioris, CEIP Sa Pobla, IES Son Ferriol, CEIP Felanitx, CEIP Santa Eulària, CEIP Mercadal i IES Eivissa. També s'han previst grans ampliacions i reformes com les de l'IES Sant Marçal, l'IES La Ribera, el CEIP Sant Miquel, l'IES Ses Estacions, l'IES Llorenç Garcias i Font, l'IES Damià Huguet, el CIFP Ciutadella i la segona fase del CEIP Sant Carles. Aquest estiu , explica el PSIB, s'estan executant 32 obres majors als centres educatius de les Balears per valor de 51 milions d'euros. Entre les obres ja en execució o en licitació destaquen les dels nous centres educatius de Campos, Inca, Palma B, Santa Margalida i Caimari.

stats