Societat 15/03/2022

El Parlament valida el decret per combatre la temporalitat en l'Administració pública

Una desena d'interins s'han manifestat contra la norma davant les portes de la cambra legislativa

ARA Balears
2 min
Mercedes Garrido ha estat l'encarregada de defensar el decret.

PalmaEl Parlament balear ha validat en el ple d'aquest dimarts el decret 2/2022 per combatre la temporalitat en l'Administració pública i reduir-la al 8% i afavorir l'estabilització de les places interines, segons ha informat Europa Press. El decret ha tingut els vots favorables del PSIB, Unides Podem, MÉS per Mallorca, El Pi i Gent per Formentera. El Partit Popular, Ciutadans i Més per Menorca s'han abstingut i Vox hi ha votat en contra.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha estat l'encarregada de defensar aquest decret: "Pretén garantir l'estabilitat en l'Administració pública i acompanyar-la de seguretat jurídica", ha defensat. Per la seva banda, la portaveu d'UP, Esperança Sans, s'ha mostrat favorable a la normativa, però ha demanat "autocrítica a aquells que han permès fer més gran la temporalitat i la interinitat a les administracions".

En aquest sentit, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha demanat "entonar el mea culpa" davant una situació a la qual -ha considerat- "no s'hauria d'haver arribat mai". A més, ha insistit en la necessitat que la validació del decret sigui "un punt de partida" per estabilitzar els interins i temporals. Així mateix, la diputada socialista Pilar Carbonero ha defensat que amb aquesta norma es fa "un pas de gegant" per posar fi a una situació "lamentable" i que "no es pot perpetuar més".

Per part d'El Pi, Maria Antònia Sureda s'ha posicionat a favor de la validació "perquè s'ha de posar fi a una problemàtica enquistada" com "l'abús" de la temporalitat, que "suposa precarietat per a aquells que tenen una necessitat estructural, estable i permanent en molts casos".

"És una normativa que en la pràctica no soluciona res", ha defensat la diputada de Vox, Idoia Ribas, que ha lamentat que s'hagi fet "sense escoltar els afectats". "El decret serà bo o dolent en funció de l'ús que se'n faci", ha opinat el diputat del PP Juanma Lafuente. D'altra banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha afirmat que la normativa "no compleix amb allò exigit per la Unió Europea".

Protesta

Una desena d'interins s'han manifestat davant les portes del Parlament aquest dimarts. La portaveu de la coordinadora, Sonia González, ha explicat que la plataforma està en contra del decret perquè entenen que no se'ls permet la participació en la mesa entre institucions i sindicats que es vol construir per abordar la qüestió, cosa que, segons entenen, "vulnera l'estatut bàsic de l'empleat públic". En declaracions als mitjans, González ha afirmat que els sindicats sí que estaran a la mesa però no les plataformes "que es varen crear, perquè ningú defensava els nostres drets laborals", ha assenyalat.

stats