La pandèmia deixa una "pèrdua gairebé insuperable" en l'educació de milions d'infants

Unicef alerta que 635 milions de nens i nenes encara estan afectats pel tancament de les escoles

ARA
2 min
Nens i nenes de l'escola Sadako en una imatge d'arxiu

BarcelonaMés de 635 milions d'estudiants de tot el món segueixen afectats pel tancament total o parcial de les escoles a causa de la pandèmia de covid-19. Una pèrdua "gairebé insuperable" en l'escolarització dels infants, segons ha alertat Robert Jenkins, el responsable d'educació d'Unicef, la branca de l'ONU que vetlla pels infants, amb motiu del Dia de l'Educació, el 24 de gener. Per exemple, abans de la pandèmia el 53% dels infants de 10 anys que viuen en països d'ingressos mitjans i baixos no sabien llegir o comprendre un text simple, mentre que dos anys després el percentatge s'ha incrementat fins al 70%.

En general, milions d'infants han perdut "significativament" l'aprenentatge acadèmic que haurien adquirit si haguessin estat a l'aula. Unicef posa algunes concrecions: s'estima que els infants d'Etiòpia han après només entre el 30% i el 40% de les matemàtiques que haurien adquirit en un any normal, que tres de cada quatre nens de segon curs del Brasil estan endarrerits en lectura, quan abans de la pandèmia eren un de cada dos; o que els alumnes de Sud-àfrica van entre un 75% i un 100% de l'any escolar pel darrere del que haurien d'anar.

"Tot i que les interrupcions en l'aprenentatge s'acabaran, la simple reobertura de les escoles no és suficient", alerta Unicef. El que necessiten els estudiants és un "suport intensiu" per recuperar les habilitats bàsiques de matemàtiques, lectura i escriptura i, sobretot, reconstruir la seva salut mental i física, així com el seu desenvolupament social i la seva nutrició. Segons Unicef, el covid-19 ha causat altes taxes d'ansietat i depressió entre nens i joves, uns problemes que tenen més probabilitats de patir els nens que viuen en àrees rurals. A més, 370 milions d'infants d'arreu del món es van quedar sense menjar escolar pel tancament d'escoles, de manera que van perdre el que per a molts és l'única font fiable d'aliments al dia.

stats