Gastronomia pasqual
Societat 29/03/2023

"De me i cabell d'àngel, la millor panada del món"

Una recepta antiga del forn del Santo Cristo de Palma guanya el 1r concurs de panades de carn de xot que organitza el Govern

2 min
Gràcies a la insistència d'una clienta, el forn del Santo Cristo de Palma recuperà la recepta antiga de panada de me i cabell d'àngel.

PalmaUna panada feta amb carn de me i cabell d'àngel és la guanyadora del primer concurs de panades de xot de Mallorca. Es tracta d'una recepta antiga recuperada pel forn del Santo Cristo de Palma, que han presentat al certamen del Govern per promoure el producte local. "Fa devers 10 anys que vàrem tornar a fer aquestes panades, perquè una clienta antiga ens insistia sempre seguit amb aquesta qüestió, i ens recordava que sa mare feia dècades venia al nostre forn a comprar-ne", explica Maria Mas, gerent del forn.

"És una panada que mescla dolç i salat. Just hi ha carn de me, trempada amb sal i pebre bo. A damunt hi posam el cabell d'àngel, que es fon amb la calentor del forn i fa una espècie de melassa que es mescla amb la carn. Perquè sigui un poc més humida, a cada panada hi posam qualque tallada de xulla. I, com que ja du dolçor a bastament, la pasta no és dolça, sinó salada. A Palma és habitual fer la pasta dolça, però en aquest cas, és millor que sigui salada", comenta la responsable del forn, que reconeix que recurepararen la panada a causa de la "insistència" d'aquella clienta.

Maria Mas, gerent del forn del Santo Cristo, mostra la panada guanyadora.

Segons Maria Mas, aquests anys passats just feien la panada de me i cabell d'àngel durant la Setmana Santa. "Crec que a partir d'ara, a causa de l'anomenada del concurs, hauran de començar a fer-ne més sovint", diu Mas. "M'atrevesc a dir que les panades d'aquesta casta són les millors del món, perquè –és clar– de panades, se'n poden fer a altres parts, però no són exactament com les d'aquí, perquè utilitzam el producte local", afirma la fornera.

Fornet de la Soca i forn de Can Rafel

En segona posició i tercera posició han quedat les panades del Fornet de la Soca, de Palma, i del forn Can Rafel, de Búger. Un total de vint forns d'arreu de Mallorca han pres part en aquesta primera edició del concurs que ha organitzat la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

El jurat, que s'ha reunit aquest dimecres al mercat de Santa Catalina de Palma per tastar les panades de tots els forns participants, ha tingut en compte el gust, la presentació, la qualitat de la pasta, la qualitat del farciment i que la matèria primera fos de procedència local.

stats