Societat 03/04/2019

Palma revisarà si funcionen les estratègies per reduir el consum d'alcohol entre menors

Palma i sis ciutats europees més comparteixen les experiències pilot del programa STAD in Europe

Ara Balears
2 min
Jornada

PalmaLa coordinadora de projectes europeus a Irefrea, Mariàngels Duch, ha assegurat aquest dimecres en unes jornades sobre experiències pioneres en prevenció de consum de l'alcohol que abordar el consum d’alcohol entre menors en diferents àmbits s’ha de fer de manera multidisciplinària. Pel que fa a Palma, s'ha fet formació a entitats veïnals i de pares i mares, a serveis de Joventut, ONG... a més d'una recollida de dades, amb 600 alcoholèmies en espais públics. Des de l'Ajuntament també s’han fet proves de compra a supermercats, per fer una anàlisi de la problemàtica de la venda d’alcohol a menors. "S'ha fet una bona feina de sensibilització, i a partir d’ara el que hem de fer és implementar les estratègies que s’han creat per veure si el consum es redueix", ha dit.

En el marc del programa europeu STAD in Europe Palma ha implementat, juntament amb altres programes impulsats per l’Institut Europeu d’Estudis de Prevenció (Irefrea), la campanya 'A Palma, menors 0,0', que té l'objectiu de conscienciar diferents agents socials de la tolerància zero en el consum d’alcohol entre menors. La coordinadora general de Benestar i Drets Socials, Catalina Trobat, ha destacat que "l'Ajuntament necessita aliançes amb entitats pioneres en investigació social per poder aplicar aquestes polítiques. Hem començat un pla de feina amb les grans superfícies per implicar-los en la campanya de prevenció 'A Palma, menors 0,0', assumir l’ordenança que pren mesures en cas de venda 'in situ' d’alcohol i oferim als supermercats formació perquè es vagin autoregulant i controlant. Com més s’impliquin ells, més bons resultats tindrem".

Més de 70 experts en programes de prevenció de consum d’alcohol del programa europeu STAD in Europe compartiran i analitzaran entre dimecres i dijous projectes i experiències pilot que s’han posat en marxa a set països europeus. Palma forma part d’aquest programa, juntament amb altres municipis com Rotterdam, Estocolm, Praga, Kiel, Kranj i Wrexham.

Així, durant dos dies, al teatre Mar i Terra se succeïran taules rodones i exposicions de projectes i experiències pioneres que s’han implementat a diferents localitats, a més d’investigacions amb l’objectiu de prevenir l’accés dels menors a l’alcohol mitjançant diferents accions. La primera intervenció ha estat de la delegada del Pla nacional sobre drogues, Azucena Martín.

El projecte STAD in Europe aborda el consum excessiu en quatre contextos: locals amb llicència, festivals, espais públics (botellot) i 'home drinking' o consum excessiu a casa abans de sortir.

stats