Societat 14/11/2022

Llums de Nadal a Palma: un 8% més de consum energètic i encesa una setmana abans

Cort defensa que així es fomenta la compra als comerços del centre

2 min
Palma viu amb gran expectació la tradicional encesa de llums de Nadal

PalmaPalma encén els llums una setmana abans que l'any passat. El 2021 es van encendre dia 24 de novembre i enguany ho faran dia 19. L'Ajuntament de Palma estima que el consum energètic de l'enllumenat nadalenc tindrà un cost d'uns 40.000 euros i arribarà als 173.500 kWh, un 8% més que el 2021. La inversió total de l'enllumenat nadalenc és de més d'1,6 d'euros, tenint en compte les infraestructures i el muntatge.

Cort justifica la decisió que així es fomenta la compra als comerços del centre. "És un compromís de l'Ajuntament amb les patronals perquè no coincidís amb el Black Friday [dia 25 de novembre] i animar les vendes del petit comerç de Ciutat", diuen fonts municipals de l'àrea de Participació Ciutadana. En total, hi haurà més de 4.800 elements d'il·luminació arreu la ciutat.

La tinent de batle d'Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, ha presentat aquest dilluns l'acord arribat amb els comerciants (Pimeco, Afedeco, i Pimem): "Enguany l'aposta ha estat mantenir els horaris de l'enllumenat previs a la pandèmia, sobretot per donar suport al comerç, que era una de les fites que havíem de posar en marxa". A més, ha explicat que des de fa tres anys tot l'enllumenat nadalenc de Palma és de tecnologia led. Davant l'actual crisi energètica, la regidora ha dit que "l'estalvi energètic dels llums led ens permet consumir menys que abans".

Més de 1.100 arbres amb llums

Així i tot, els llums estaran encesos quatre hores i mitja els dies laborals, i sis i mitja els caps de setmana. D'aquesta manera, l'horari de l'enllumenat nadalenc serà des de les 17.30 fins a les 22 h entre setmana, i fins a les 00 h els caps de setmana. Els dies festius de Nadal –25, 24, 31 de desembre, i 5 i 6 de gener– estaran enceses fins a les 6 h. Els elements lumínics seran 282 quilòmetres de garlandes, 1.106 arbres amb llums, 964 bolles i estrelles mitjanes, 1.048 bolles grans, 366 arcs i 1.105 banderoles. A més, enguany s'hi han afegit nous carrers i barriades il·luminades, com a Bonanova, Hostalets, Son Roca, Foners i Son Espanyolet.

Una de les novetats de l’enllumenat nadalenc són una estrella de 12 metres que es col·locarà a la Porta de Santa Catalina i una bolla gegant de 9 metres d’alçària que permet passar pel seu interior. Pastor ha recordat que aquests dos elements encara no han arribat a Palma per la vaga de transportistes, però ha assegurat que s’instal·laran tot d’una que arribin. 

Per la seva banda, les patronals comercials de Palma han donat suport a l'aposta per l'enllumenat nadalenc. "Dur el llum a totes les barriades també és important; esperam que aquests llums treguin la por i la incertesa i que les vendes es recuperin amb els llums de Nadal", ha declarat el president de Pimeco, Toni Fuster.

stats