Palma aprova l'ordenança que multa amb 750 euros dur el tors nuu o fer sexe al carrer

La junta de govern de Cort no accepta les al·legacions dels comerciants i manté les eines per actuar amb més contundència a les zones més turístiques

La junta de govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres l'Ordenança reguladora de l'ús cívic dels espais públics (llegeix-ne el text aquí), que té com un dels principals objectius la lluita contra el turisme de gatera i la botellada . La nova norma preveu, per exemple, multes de fins a 750 euros per anar despullat fora de zones nudistes, mostrar el tors nuu, les natges o els genitals, o mantenir relacions sexuals al carrer.

L'ordenança, per lluitar contra el turisme de botellada, permet crear Zones d'Especial  Interès  Turístic ( ZEIT per actuar "amb més contundència" en indrets  com el  "carrer del  jamón " i la "zona dels holandesos", segons destaquen fonts de l'Ajuntament. El text que ha aprovat la junta de govern pràcticament és el mateix que ja va ser tramitat pel ple el passat mes de juliol, ja que no s'hi han acceptat les al·legacions  de la patronal  del petit comerç  Pimeco  i l'associació d'empreses d'oferta complementària  ACTUR , tal com ha explicat la portaveu de l'equip de Govern,  Susana  Moll.

Les al·legacions de  Pimeco  feien principalment referència a la venda  ambulant, ja que  considera que les referències que fa la normativa per combatre aquesta pràctica no  són   suficients  i proposava que en alguns apartats  quedàs  molt més clara  la prohibició  d'aquestes pràctiques comercials il·legals, ja que, segons Pimeco, afecten de manera molt negativa els comerços.

Pel que fa a  ACTUR , es posava en  qüestió  la creació de les zones  ZEIT . En concret, aquesta entitat demanava que el text "recollís en la seva versió definitiva la regulació de tots aquells elements reglats i concrets que permetin conèixer exactament  quins requisits  han de reunir les zones perquè puguin ser declarades  ZEIT , quin procediment s'haurà de seguir per efectuar aquesta delimitació i  quins paràmetres  i indicadors hauran d'observar els policies locals".

A partir d’ara, s’obri un termini de cinc dies perquè els grups municipals facin les seves al·legacions i el text resultant s’elevarà al Ple del proper 29 de novembre per a la seva entrada en vigor.

Infraccions i sancions

Amb aquesta normativa, les multes per renous, alcohol i drogues i la venda ambulant tindran diversa consideració, però se   sancionarà tant el venedor com el comprador, tant l'incitador com el consumidor. Així, s'haurà de respectar la convivència i la tranquil·litat dels ciutadans   i l'entorn mediambiental, de manera que també serà prohibida la botellada quan la concentració sigui superior a deu persones, quan provoqui situacions d'insalubritat o molestes, quan hi hagi menors i quan deteriorin l'entorn.

Pel que fa a les sancions, les infraccions molt greus (com vendre alcohol al carrer entre les 0 h i les 8 h) tindran una multa d'entre 1.500,01 i 3.000 euros. Les greus (greu per a l'infractor, lleu per a l'establiment), com botar d'un edifici a un altre (o entre dependències del mateix edifici, 'parkour') i la pràctica del 'balconing', tindran una multa d'entre 750,01 i 1.500 euros.

També són greus la venda ambulant no autoritzada, de qualsevol tipus, de begudes alcohòliques a la via pública. Les lleus, com anar despullat o mostrar pits, natges o genitals fora de zones nudistes, i practicar relacions sexuals al carrer, tindran una multa d'entre 100 i 750 euros. Les autoritats poden reclamar el pagament del 50% en el mateix moment de la sanció, com a dipòsit provisional.

Queden regulats els usos de bicicletes, patinets i altres artefactes (lleu, de 300 a 1.000 euros) i l'ús d'equips de so, amplificadors, altaveus, instruments de percussió o similars (a excepció de les activitats a l'aire lliure amb autorització municipal). La persona denunciada podrà recuperar l'aparell confiscat el dia hàbil següent del comís i haurà d'abonar el 50% de la quantitat mínima de la multa imposable.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF