Societat 15/01/2019

Palma acollirà el primer campionat del món de pa amb oli

Es durà a terme el 28 de febrer durant la fira dedicada a aquest plat

Ara Balears
3 min
Imatge d'arxiu

PalmaRestauració Mallorca, amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears, ha convocat el I Campionat del Món del Pa amb Oli. El principal objectiu del campionat és fomentar aquest plat típic de les Illes, tan senzill i alhora tan elaborat.

Aquest campionat estarà emmarcat en la I Fira del Pa amb Oli, que es durà a terme del 28 de febrer al 3 de març a la Feixina, a Palma, amb motiu de la Diada de les Illes Balears.

"La idea del I Campionat del Món del Pa amb Oli és recuperar i promocionar aquest plat típic", ha assegurat Josep Enric Claverol, director general de Relacions Institucionals i Acció Exterior del Govern de les Illes Balears, mentre que Alfonso Robledo, president de Restauración Mallorca, ha comentat que "aquesta fira i aquest campionat també serviran per moure l'economia de tots els productes que envolten el món del pa amb oli".

El I Campionat del Món del Pa amb Oli tindrà dues fases: la fase prèvia i la fase final. Per a la fase prèvia es farà una competició a Mallorca, una a Menorca, una a les Pitüses, i una a escala internacional que es farà a Mallorca, on es triarà el millor pa amb oli de cadascuna d'aquestes categories. Aquesta fase es durà a terme la setmana del 18 al 24 de febrer, i els guanyadors es donaran a conèixer el divendres 22 de febrer.

D'altra banda, la fase final del I Campionat del Món del Pa amb Oli es durà a terme a Mallorca durant la celebració de la Fira del Pa amb Oli, que s'organitza en el marc dels esdeveniments del Dia de les Illes Balears i, concretament, de la Mostra de les Illes Balears. Així, el dia 28 de febrer els guanyadors de la fase prèvia competiran entre ells per triar el 'millor pa amb oli del món'.

Els principals requisits a l'hora de confeccionar el pa amb oli són el pa de pagès i l’oli. A més, serà obligatori servir el pa amb oli en un plat de 20 cm de diàmetre, i les llesques de pa no poden ser més grans que el plat.

El jurat del I Campionat del Món del Pa amb Oli estarà compost per Andreu Genestra, xef guanyador d'una estrella Michelin i president del campionat; Toni Gelabert, forner de la pastisseria Real i guanyador del millor pa moreno de Mallorca 2018, i Tomeu Mas, propietari del restaurant Sa Llimona, entre altres cuiners i experts gastronòmics de les Illes.

"El que tindrà en compte el jurat a l'hora d'escollir 'el millor pa amb oli del món' és el pa, que ha de ser pagès. També es tindrà en compte que les llesques de pa no sobrepassin el diàmetre del plat, que serà de 20 cm, i també l'originalitat del pa amb oli", ha assenyalat Igor Rodríguez, assessor gastronòmic del campionat i coordinador del jurat. A més, ha afegit que "és important que els ingredients siguin típics de les Illes; en definitiva, que es faci servir producte balear".

El guanyador i els finalistes podran vendre el seu pa amb oli, a un preu de 6 euros, durant els quatre dies de la Fira del Pa amb Oli, que es durà a terme del 28 de febrer al 3 de març a la Feixina, a Palma, amb motiu de la Diada de les Illes Balears.

La participació en el I Campionat del Món del Pa amb Oli és gratuïta i podran participar-hi tots els restaurants de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, així com restaurants de tot el món, que vulguin preparar 'el millor pa amb oli del món'.

stats